farsdag

Vi behöver uppmuntra varenda bra pappa i det här landet. Så fira Fars dag – även om grunden är kommersiell är grundtanken fin. Det skriver Tobias Åkerman, som skrivit en bok om ofrivillig barnlöshet.

Fars dag: en högtid då barnen firar sina fäder. Den andra söndagen i november inträffar denna dag i den svenska kalendern. Och att den ligger just där den ligger kan vi tacka de kommersiella intressena för. Det vore ju dumt om den låg alldeles för nära Mors dag, sett från handelns syfte. Tack för det, nordiska handelssamfundet!

Historien bakom Fars dag är annars en väldigt fin historia. Initiativtagaren var en kvinna som ville hedra sin far, som var änkeman. Han hade själv uppfostrat henne och hennes fem syskon sedan mamman dött i barnsäng när hon födde det sjätte barnet.

Tydligen ska det ha uppstått viss kritik mot firandet av Fars och Mors dag, bland annat av hänsyn till dem som saknar barn eller förälder. Det är ju förstås lite väl melodramatiskt. Man kan visa hänsyn och vara lite försiktig, men självklart ska vi fira Fars dag. Det finns bra pappor och mindre bra pappor, de som längtar efter att bli pappa och de som aldrig kommer att bli pappa.

Att bli förälder är för många ”meningen med livet”. Kanske är det därför som Fars dag blir extra jobbig som ofrivilligt barnlös. Jag hade ju också önskat att bli firad om det var jag som hade barn. Jag vill nämligen ha en stor slipsgarderob. Jag har själv en fantastisk pappa. Jag vill att han ska firas, uppmärksammas, hedras och belönas med en slips varje år – för det är han värd! Så fast jag kanske aldrig själv kommer att kunna få uppleva hur det är att bli firad på Fars dag, tänker jag ändå ge till min pappa det jag själv kanske aldrig får – det kallas nämligen kärlek.

Trots det kommersiella jippo som ramar in Fars dag är ändå grundtanken något väldigt bra och fint. Vi behöver uppmuntra varenda bra pappa i det här landet. De som vecka ut och vecka in är trogna, goda och uppoffrande för sina familjer. Allt beröm till er.

Jag kommer alltid att fira Fars dag. Så länge min pappa är i livet, ska jag hed­ra honom. Den dag han lämnar jorde­livet tänker jag fortsätta att hedra honom i mitt minne. Fars dag kommer för alltid att vara levande i mitt liv.

För mig handlar det nämligen om att ge, inte bara om att få. Det tror jag är ett bra sätt att förhålla sig till hela barnlöshetssituationen. Det handlar inte enbart om vad jag kan få, det handlar också om hur jag hanterar situationen när jag inte får. Om man inte kan ge till sitt eget barn, kan man ge till någon annan.

Det finns mängder av barn i världen som behöver en förälder som tar hand om dem. Ett alternativ är att bli ­fadder, ett annat kan vara att bli fosterfamilj eller varför inte adoptera. Det här med att få barn handlar ju trots allt om att leva för någon annan. Att ge av sin tid, energi och pengar till en annan person. Den som gör det, den ska hedras. Det är stort!

Så grattis, alla pappor där ute. Grattis på Fars dag! Lev ett liv som förtjänar heder på Fars dag. Älska, stötta och fostra era barn så gott ni kan. Älska er partner. Var en förebild för era barn i allt ni gör, det skulle jag ha försökt vara. Ta möjligheten, för ni har den. Gör det bästa ni kan med ”meningen i livet”, nu när ni har tillfälle.

Tobias Åkerman tobiasakerman
författare till boken Drömmen om ett barn, som skildrar ­barnlöshet från en mans ­perspektiv. I dag är han pappa.