Monica Heinakroon har gjort som alla säger att man ska: utbildat sig. Det är ingen merit när hon söker jobb som vaktmästare. – Nu får jag höra att jag är överkvalificerad, säger hon. Foto: Fredrik Sandberg

Två veckor på ett äldreboende och fem månader på ett annat med lönebidrag och lön från kommunen – men inget jobb. Det blev resultatet av Järfällas jobbsatsning på Monica Heinakroon.

Men hon lyckades få ihop ett nytt arbetsvillkor och därmed 300 dagar med a-kassa. Nu slipper hon förnedringen på socialbyrån ett tag.

– Jag får hela 418 kronor om dagen efter skatt från a-kassan. Det är under social­bidragsnormen, men jag ska försöka undvika soc ett tag. Jag misstänker att jag blir tvungen att gå tillbaka dit när a-kassan sänks till 70 procent, säger hon.

Bara fyra av tio arbetslösa får a-kassa. Förra året beslöt riksdagen att kommunerna kan kräva att alla med socialbidrag ska stå till arbetsmarknadens förfogande. I efterhand anpassades lagen till hur verkligheten redan såg ut i många kommuner.

Monica Heinakroon pluggade allt möjligt på högskolenivå och jobbade som timanställd väktare parallellt. 2004 blev hon av med jobbet. Som timanställd kunde hon inte få vanlig a-kassa, bara grund­ersättning på 320 kronor om dagen från Alfa-kassan.

Hon hankade sig fram på grundersättningen, ströjobb som väktare och social­bidrag av och till fram till 2008. Då kom finanskrisen och hon blev arbetslös på heltid. Så småningom hamnade hon i fas 3 med 253 kronor om dagen i ersättning. Därmed blev hon tvungen att gå till socialbyrån.

Det räcker inte att gå dit och visa upp sina räkningar, kontoutdraget från banken, försvara varför elräkningen ser ut den som den gör och vördsamt anhålla om ett månadskort i kollektivtrafiken.

Socialbidragstagare ska aktiveras och arbetsmarknadsanpassas. Monica Heinakroon skickades till ”Jobbcenter”, Järfällas arbetsmarknadsenhet.

Förra året drog Järfälla i gång en jobbsatsning. Kommunen anställde 200 arbetslösa med socialbidrag i nio månader på nystartsjobb eller med lönebidrag. De placerades hos olika privata arbetsgivare, till exempel på restauranger, i butiker, hemtjänst, äldrevård och inom distribution.

Det gick fyra månader mellan Monica Heinakroons jobb. Under tiden satt hon i sygruppen på Jobbcenter och virkade blommor till väskor åt Stadsmissionen.

Kommunens mål var att 50 procent av deltagarna skulle få fortsatt jobb. Det blev 25 procent. Monica Heinakroon fick stanna kvar som vaktmästare med lönebidrag i knappt fem månader, men då bara på 75 procent med 12 870 kronor. Efter fyra månader uppmanades hon att gå ner till halvtid.

Hon sa nej. Då fick hon ta på sig nya arbetsgifter, som flyttstädning. Efter ytterligare en knapp månad avbröts provanställningen. Hon ersattes av en ny vaktmästare som delar sin tid mellan två äldreboenden. Hon är övertygad om att det är någon med friska bidrag.

Monica Heinakroon är 52 år. Hon pluggade allt möjligt på högskolenivå innan hon bestämde sig för att bli geofysiker. Hon tvingas avbryta studierna när hon blev arbetslös.

– Jag fick ett mejl från en kurskamrat för en tid sedan. Hon undrade om jag var färdig geofysiker. ”I så fall finns det jobb i Oslo åt dig”.

 

LÄS OCKSÅ

• Bidragsjobben dumpar hela branscher
• AF samordnar mot bluffmakarna i bidragsjobbsträsket
• Bluffar och blåsningar: 1) Staten blåstes på lönebidraget 2) Anders blåstes på a-kassa 3)Märkligt välbetalda nystartsjobb