Kommunal och Byggnads börjar bygga bostäder. Drygt tvåhundra hyresrätter ska det bli i Lund. För Byggnads del handlar det om att både skapa jobb för medlemmar och att bidra till hyresmarknaden.

Till våren börjar byggandet av 228 hyresrätter i Lund. De är en del i ett projekt som det kooperativa företaget Riksbyggen startade i våras, där en enhet enbart ska bygga hyresrätter. Och i de blivande lägenheterna i Lund går nu Byggnads och Kommunal in som ägare, skriver Byggnadsarbetaren.

Facken kommer att äga 81 procent, och Riksbyggen övriga 19.

– Vi är beredda att investera för att byggandet av hyresrätter ska komma i gång. Det ger våra medlemmar arbete och vi får fart på hyresbyggandet för unga människor som ska komma in på bostadsmarknaden, säger Lars Hildingsson, som är vice ordförande i Byggnads, till tidningen.

Han vill inte gå in på vad projektet kostar. Han säger att det är investering som ger ”hyfsad avkastning” och att beslutet är bra, även finansiellt.

Flera av LO:s förbund äger andelar i Riksbyggen. De största andelarna har just Byggnads och Kommunal.