Martin Klepke webbledartopp

De rödgröna partiernas upp­görelse om begränsade vinstuttag är tydlig och intressant.

Men minst lika intressant är att lyssna till företagens och oppositionens starka protester.

Att företag blir galna är naturligt. Välfärdsföretagen har lyckats föra ut många miljarder kronor genom det slukhål som kallas vinstuttag, där vartenda öre är en del av de skattepengar vi betalar för skola, vård och omsorg.

Varför politiker som Jan Björklund (FP) instämmer i klagosången är mer oklart. Före valet var ju Folkpartiet själva redo för en förändring. Men kanske anser Björklund att rollen som oppositionspolitiker tvingar honom att säga nej till alla rödgröna förslag.

Företagen gör dock som väntat sitt bästa för att leva upp till twitterdevisen #blådunster och upprepar alla felaktiga argument, att systemet gynnar kvinnor (det gör det inte enligt empiriska forskningsrapporter), att jobb försvinner (det gör de inte eftersom resurser­na till välfärden ökar) och att förslaget stryper fri marknad (det gör det inte enligt SNS mycket omfattande utvärdering där man slår fast att någon fri marknad inte existerar när företagen tilldelas skattepengar per rutin).

Men frustrationen är naturlig, att förlora miljardbelopp är ett stort skäl till att försöka slå världsrekord i #ännuflerblådunster.

 

Läs också: Skattepengar ska gå till välfärden.