– Det är ganska tufft att stå här i dag, sade vd Johan Balck på den presskonferens gruvbolaget Northland sammankallat efter beslutet att stoppa brytningen i Pajala.

Enligt Balck fattades beslutet på ett styrelsemöte i måndags och redan på tisdagen avbröts brytningen av ny järnmalm. Lagren ska dock tömmas för att öka på likviditeten och bana vägen för en långsiktig finansiering.

– Vi har har för avsikt att starta upp produktionen igen. Samtidigt har vi tagit det tuffa beslutet att varsla samtliga anställda, sade Balck. Gör vi det här på rätt sätt finns det bra förutsättningar att starta upp det här (igen) på rätt sätt.

Han gjorde dock klart att läget är långt från klart och att det fordras ”väldigt stora insatser” av investerare och industriella partner.

– Jag anser att det är helt korrekt. Jag står helt bakom styrelsens beslut, sade Northlands rekonstruktör, advokat Lars Söderqvist, på presskonferensen.

Han tillade att han fortsätter samtal med investerare och möjliga finansiärer om en långsiktig lösning på krisen.

Siktet är inställt på ett nytt avtal med alla parter.

Att skjuta upp beslutet om att stoppa produktionen var inte aktuellt, enligt Söderqvist. Då hade det enligt hans bedömning varit stor risk för konkurs.

 

Läs också: