Vad får sång att bli just jazzsång? Det handlar om vokalistens sätt att behandla sångerna, betona både det ena och det andra så det skapas ett speciellt – ”jazzigt” – förhållande mellan melodin och rytmerna. Synkopera, som det kallas. Sångerna på det här albumet hade kunnat bli pop och funk, om någon annan sjungit. Men när Rigmor Gustafsson sjunger, då blir det jazz. En av Sveriges främsta jazzsångerskor, som även börjat bli en bra kompositör. Hon har själv gjort de flesta melodierna med texter av Tomas Bäcklund. Extra kluriga kärlekssånger i traditionen efter den amerikanska sångboken. Inte ”instant evergreens” men många vackra melodier – bland annat ”Call Me Lonely”, ”If Dreams Are Made Of Sand” och ”Woke Up On Sunday (In Saturday’s Shoes)” – som efter fyra, fem lyssningar måste fastna i alla öron. Ballader, blueskänsla, bossa, lite av New Orleans-funk. Också en duett med Eagle-Eye Cherry och Dalasinfoniettans stråkar och blås får sången och sångerna att lyfta ännu mer.

 Bengt Eriksson

When You Make Me Smile

Artist: Rigmor Gustafsson Skivmärke: Act Ett smakprov – fyra spår – från Rigmor Gustafssons nya album ”When You Make Me Smile” finns på Spotify. http://open.spotify.com/album/5ZelZdj99JO8E9YcpB7ZsR   På skivmärket Acts hemsida kan man höra ytterligare ett par spår från hennes nya album. Rigmor Gustafsson har också sjungit in en mängd andra album, några av dem finns på Spotify. T ex ”Ballad Collection”, där hon tolkar olika ballader, både från och utanför den amerikanska sångboken. http://open.spotify.com/album/3qmeOhyf1qI46BFuuAz0Z1 Albumet ”Live” dokumenterar hur hon kan sjunga och låta inför publik. Också på Spotify. Nyligen intervjuades Rigmor Gustafsson av Janne Lindvall i Jazzradion (SR P2). Börjar cirka 6:30 in i sändningen. Något live-klipp med någon av låtarna från nya albumet ”When You Make Me Smile” verkar ännu inte finnas på nätet. Däremot kan man – på YouTube – se och höra hur det lät när Rigmor Gustafsson framförde två så olika låtar som ”Fever” och ”Dansen på Sunnanö” i TV-programmet Allsång på Skansen. https://www.youtube.com/watch?v=v5HCxSa80K4