Flera tjänstemannafack och Fastigo har tecknat det första avtalet för studentmedarbetare i privat sektor. Tanken är att högskolestudenter ska kunna jobba deltid under studierna med arbetsuppgifter kopplade till studierna.

– Tanken är att vi ska koppla ihop företag och studenter i ett tidigt skede. I fastighetsbranschen står vi inför en omfattande generationsväxling och nu hoppas vi knyta kontakt med presumtiva medarbetare, säger Charlotta Stensson, förhandlingschef på Fastigo.

Fastigo har slutit avtal för studentmedarbetare med Unionen, Vision, Ledarna, Jusek, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Arkitekter, Civilekonomerna och Akademikerförbundet SSR.

Avtalet omfattar bara studerande på universitet och högskolor. Studenten får högsta arbeta 15 timmar i veckan och bara under terminstid. Målet i fastighetsbranschen är att anställa tio studentmedarbetare i år.

Det är individuell lönesättning. Arbetsgivarnas Charlotta Stensson säger att det ska vara en ” vanlig” lön och att den kommer avpassas efter arbetsuppgifter och kompetens.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert berättar att Unionen har en lägsta lön på 17 700 kronor i månaden.

– Vi tycker det här är en bra idé och vi slutar gärna studentmedarbetaravtal med fler arbetsgivarorganisationer. För att få det att fungera krävs ett aktivt arbete, säger Niklas Hjert.

I ett pressmeddelande berättar fack och arbetsgivare om den första studentmedarbetaren. Hon heter Sandra Olsson och går fjärde året på ekonomiprogrammet på Mittuniversitet. Hon har fått jobb på ekonomiavdelningen hos fastighetsbolaget Diös i Östersund och hon ska jobba 8 timmar i veckan.

I pressmeddelandet säger Sandra Olsson:

– Som studentmedarbetare kan jag kombinera studierna med att få relevant arbetslivserfarenhet och kontakter som kan vara avgörande när jag ska söka mitt första jobb. Jag får helt enkelt in en fot på arbetsmarknaden redan när jag pluggar.

Det allra första avtalet för studentmedarbetare tecknades i våras på statens område mellan Arbetsgivarverket och fackliga Saco-S och OFR/S,P,O.