Noura Mint Seymali har starka musikaliska rötter. Hon föddes och växte upp i en välkänd griot-familj (en traditionell spelmanssläkt) i Mauretanien. Hennes pappa, Seymali Ould Azhmed Fall, var skolad i klassisk arabisk musiktradition och uppfann ett noteringssystem för morisk musik. Gammelmor, Feue Mounina Mint Eida, lärde henne spela ardine (en niosträngad harpa som endast får spelas av kvinnor). Med sin styvmor, Dimi Mint Abba, en legendarisk sångerska, började hon sjunga på scen som 13-åring. Hela det långa musikarvet finns bevarat i rösten. Traditionen hörs i hennes sång, samtidigt som Noura Mint Seymali – ackompanjerad av sin make, Jeiche Ould Chighaly, på tidinit (en traditionell luta) och skrikande, psykedelisk elgitarr – sjunger sig in i framtiden. Folkrock från Sahara eller arabisk blues. Traditionellt nyskapande alternativt nyskapande tradition. Och så häftigt, vackert och medryckande när de vokala tonerna ornamenteras runt elgitarren som maler på.

Bengt Eriksson

Tzenni

Artist: Noura Mint Seymali

Skivmärke: Glitterbeat

Noura Mint Seymalis nya album ”Tzenni” finns på Spotify.

Noura Mint Seymali och hennes make Jeiche Ould Chighaly är en del av den våg med elförstärkt arabisk musik, ibland kallad ”ökenblues”, där gruppen Tinariwen fortfarande bör vara det mest kända namnet. Bland de medverkande på festivalalbumet ”Live from Festival au Desert, Timbuktu” finns både Noura Mint Seymali och Tinariwen. Lyssna på Spotify.

Vill man höra den långa tradition som ligger till grund för Noura Mint Seymalis sång och musik kan man lyssna på det mer traditionella albumet ”Moorish Music from Mauritania” med hennes styvmor Dimi Mint Abba och Khalifa Ould Eide, som bl a spelar tidinit. Också på Spotify.

På YouTube kan man se och höra en kort musikvideo från inspelningen av albumet ”Tzenni” med Noura Mint Seymali och Jeiche Ould Chighaly.

Och den som vill ha en riktigt ordentlig upplevelse av

Noura Mint Seymali och hennes make kan titta på videon med en lite mer intim live-spelning i studion för ett amerikanskt TV-bolag. Också YouTube.