Löfven öppnar för samarbete med flera partier. Foto: Claudio Bresciani

Löfven öppnar för samarbete med flera partier. Foto: Claudio Bresciani

Sveriges nye ledare Stefan Löfven har under förmiddagen suttit instängd med Socialdemokraternas verkställande utskott. Strax efter lunch träffade han pressen för första gången i den nya rollen.

– Vi kommer att träffa Miljöpartiet i eftermiddag, säger han.

De gröna står alltså först på priolistan över tänkta samarbetspartner. Vänsterpartiet ska Stefan Löfven också träffa ”snabbt efter”. Och sedan blir det Folk- och Centerpartierna. Folkpartiledaren Jan Björklund har tidigare under dagen sagt att han sitter kvar, och att han inte kan tänka sig att sitta i en regering som leds av Stefan Löfven.

– Alla demokratiska partier måste ta sitt ansvar. Vi har ett unikt parlamentariskt läge. Och Sverige behöver en handlingskraftig regering, säger Stefan Löfven.

Exakt hur den kommer att se ut återstår alltså att se.

– Jag har svårt att se att de sitter fyra år utan att åstadkomma något. Därför finns handen utsträckt. Vi har mycket gemensamt med Centern i glesbygdsfrågor. Och med Folkpartiet i till exempel föräldraförsäkringen och näringslivsutveckling.

Stefan Löfven sa att det åtminstone blir Miljöpartiet och Vänsterpartiet som tillsammans med Socialdemokraterna formar en budget.

På frågan om det finns ett samband mellan att Stefan Löfven börjat använda begreppet demokratiska partier och Sverigedemokraternas framgång i riksdagen svarade han.

– Sverigedemokraterna är ett parti som inte respekterar människors lika värde. Kort uttryckt, det blir inget samarbete med dem.