Hon bor i norska Halden, nära gränsen till Sverige. En stad som ofta besöks av svenskar och där grannländernas språk liknar varann. Det kan vara en förklaring. Eller också beror det på, som hon sagt, att melodierna ville ha svenska texter. På albumet ”Till Harry” har norska sångpoeten Hege Brynildsen gått över landsgränsen. Hon sjunger på svenska. Genren kan kallas visa, country eller schlager för den delen. Sångerna är evigt nutida. Som om de bara legat och väntat i musikhistorien på att Hege Brynildsen skulle skriva ner och sjunga dem. Ett slags omedelbara skillingtryck. Fast egentligen kan varken hon eller sångerna placeras i någon genre. Hege Brynildsen formulerar – gång på gång – den känsla som kan finnas i alla sorters sång och musik, få både vokalistens röst och lyssnarhjärtan att brista. Hege sjunger vid – och över – en annan gräns: där liv och sång går från dur till moll, från glädje till sorg. Hör till exempel ”Mitt hjärta itu” och ”Tindrande stjärnor”.

Bengt Eriksson

Till Harry

Artist: Hege Brynildsen

Skivmärke: Rootsy

Hege Brynildsens album “Till Harry” finns på Spotify. Skivtiteln syftar förresten på Heges morfar, som även sången Två fåglar handlar om.

Heges förra, självbetitlade album, som var hennes solodebut, innehåller mer countryaktiga sånger. Egna sånger – men på engelska. Också debuten finns på Spotify.

Tyvärr har jag inte hittat en enda video med någon låt från Hege Brynildsens svenska album. Det närmaste som verkar finnas är en live-inspelning där hon framför den traditionella visan Hvem skal sko mine føtter på haldenmål, vilket låter nästan som svenska. Se och hör på YouTube.

På YouTube finns däremot flera live-klipp från konserten då hon lanserade sitt debutalbum. Som det här – med scenversioner av Bad Bad Whiskey och Don´t Come Back To Me.

Se och hör också – på YouTube – när Hege Brynildsen på svenska festivalen Live At Heart i Örebro 2013 med charm och humor framförde Hank Snow-låten It Don't Hurt Anymore, mitt emellan country och schlager.