Norwegians dotterbolag Norwegian Air International har fått avslag från amerikanska transportmyndigheten DOT på ansökan om tillfälligt tillstånd för att flyga till USA. Men NAI väntar fortfarande på en permanent EU-baserad licens. Facket välkomnar beslutet.

Beslutet från de amerikanska myndigheterna påverkar inte flygningarna mellan USA och Europa, eftersom moderbolaget Norwegian Air Shuttle redan har tillstånd för att flyga till USA, enligt Charlotte Holmberg Jacobsen, informationschef på Norwegian.

”Vi fortsätter precis som vanligt”, skriver hon i ett mejl till TT.

”Vi flyger alltså till och från USA på norsk licens. Anledningen till att vi vill ha en EU-licens är för framtida trafikrättigheter till resten av världen”.

Norwegian började förra våren flyga mellan Norden och USA, och startade i somras flygningar mellan London och USA.

Beslutet i USA i går välkomnas av Svensk Pilotförening, som är kritiska till att NAI använder sig av kabinpersonal och piloter från utanför USA och EU. Exempelvis använder sig Norwegian på vissa flygningar av thailändsk kabinpersonal, som får betydligt lägre löner än sina europeiska kollegor.

”Vi välkomnar att DOT nu nekat NAI tillfälligt tillstånd och uppmanar politiker i både EU och USA att stödja ett nekande av permanent tillstånd för NAI, så länge affärsmodellen bygger på att underminera villkor i branschen”, säger Martin Lindgren, ordförande Svensk Pilotförening, i ett pressmeddelande.