Bussförare vill skapa debatt om SD-reklamen på bussarna. Därför startade de en Facebookgrupp, som nu får stöd på nätet.

Brandmännen gjorde det. Brevbärare, musiker, fotografer och arkeologer likaså. Sedan kampanjerna inför EU-valet i våras har ett antal yrkesgrupper startat Facebookgrupper och sidor mot rasism.

Den nyaste i kategorin är Busschaufförer mot rasism, som startades för en dryg vecka sedan, och som fått stöd av drygt 3 000 personer.

– Vi vill få bort SD-reklamen från bussarna och skapa en diskussion, säger Christian, som är en av initiativtagarna.

Facebooksidan startades efter att skyddsombud i Stockholm och Södertälje lagt skyddstopp mot SD-reklamen på bussarna av säkerhetsskäl. Men det är inte säkerhetsfrågan Facebookgruppen intresserar sig för utan själva principen.

– Flertalet bussförare vill inte köra omkring med budskap från Sverigedemokraterna eftersom de för en rasistisk politik. Vi protesterar också för våra resenärers skull. De ska inte heller behöva utsättas för detta, säger Christian.

Några debattörer och Sverigedemokraterna själva anser att det är ett hot mot demokratin om inte alla partier behandlas på samma sätt, men det argumentet köper inte Christian.

– Det är klart att man kan säga att SD är ett riksdagsparti, men det gör dem inte immuna mot kritik. De vill inte behandla alla lika i sin politik, och vimåste ha rätt att ta ställning mot den politiken, säger han.

Fotnot: Christian vill inte gå ut med sitt fullständiga namn eftersom Facebooksidan hotats och han är också osäker på vad arbetsgivaren tycker om initiativet.