Erik-webbkronika

Kvinnor. Det finns för få av dem. Så tänker nog en man från Luxemburg just nu. Han sitter nämligen på sin kammare och försöker få bitarna i ett könspussel att passa ihop. Han, som heter Jean-Claude Juncker, ska bli EU-kommissionens nya ordförande och problemet är att EU-länderna nominerat för få kvinnor som EU-kommissionärer.

Det är inte bra. Särskilt eftersom Martin Schoulz, EU-parlamentets talman, sagt att han inte accepterar att kommissionen blir en herrklubb.

Socialdemokrater och många liberaler har krävt att det blir minst lika många kvinnor i den nya kommissionen som det var i den gamla, nio. Men nu har alla 28 länder, utom Belgien, kommit in med sina nomineringar. Alla länder är inte offentliga med sina nomineringar (till exempel är inte Danmark det) – men av de 23 länder som varit öppna med dem är det endast fyra som för fram kvinnor; Bulgarien, Tjeckien, Italien och Sverige.

Om Juncker får ihop en mer jämställd EU-kommission kan Europaparlamentet säga nej och … ja, då måste han göra om och under tiden står EU stilla.

Fram till den 30 augusti lär dock inte mycket hända. Då håller EU toppmöte i Bryssel. Där ska den höga representanten för utrikesfrågor – EU:s utrikesminister – utses.

Mycket har tidigare talat för att det blir italienskan Federica Mogherini, men den manliga polska utrikesministern Radoslaw Sikorski är en annan kandidat som allt fler talar om. Vem det blir påverkar resten av pusslet.

Kanske kan Juncker övertala något land att ändra sin nominering eller så inleds gissningsvis en sorts byteshandel med Europaparlamentet. Även om Martin Schoulz varit tydlig med att han vill ha minst nio kvinnor i kommissionen är ett parlament ett parlament och åsikterna går isär.

Som Anna Maria Corazza Bildt. Hon kallar hotet om att fälla kommissionen för oansvarigt och ett sätt att plocka billiga poänger. Enligt den moderata EU-parlamentarikern finns det många kompetenta kvinnor och om bara kompetens får råda så blir det automatiskt fler kvinnor i EU-toppen.

Vissa skulle kunna kalla det optimism, andra naivt men Corazza Bildts poäng är att hon är emot en kvotering och ensam är hon inte. För Juncker lär pusslandet fortsätta.

Målet är att en ny EU-kommission ska vara på plats den 1 november. Men lyckas han inte passa ihop bitarna i könspusslet kan det dröja betydligt längre än så.