Norrlänning och jänkarentusiast. Det är ett par ord för att beskriva Susanna Gideonsson, som i våras tog över ledningen av LO:s snabbast växande förbund från Lars-Anders Häggström. »Det känns inte som att jag ska axla något nytt«, säger hon som ingått i Handelstoppen i närmare ett decennium. 

 - Jag hatar att fotograferas, säger Susanna Gideonsson och låter sig sedan snällt dirigeras än hit och dit av fotografen. Hon bekymrar sig om hans arbetsställning och belastningsskador.  - Hur ska jag stå? Inte med armarna i kors, jag har för korta ryggmuskler på något vis.  Foto: Claudio Bresciani

– Jag hatar att fotograferas, säger Susanna Gideonsson och låter sig sedan snällt dirigeras än hit och dit av fotografen. Hon bekymrar sig om hans arbetsställning och belastningsskador.
– Hur ska jag stå? Inte med armarna i kors, jag har för korta ryggmuskler på något vis. 
Foto: Claudio Bresciani

Handels nya ordförande har aldrig jobbat i handeln.

Har du fått kritik för det?

– Nej, faktiskt inte. Jag brukar säga att ett tungt lyft är ett tungt lyft oavsett om det sker i en butik eller ute i skogen, säger Susanna Gideonsson.
Hon har inte varit frisör eller lager­arbetare heller. Men i skogen har hon jobbat. Och på snickeriverkstad, (varifrån hon fick gå, trots att klubb­ordföranden hade kortare anställningstid) som tidningsbud och som distriktsombudsman för SSU. Det var då hon blev aktiv i Handels.

– Vi organiserar ju tjänstemän på fackförbunden och har även kollektivavtal med SSU. Så jag har ju jobbat på ett av våra kollektivavtalsområden.
Fast det fanns ett aber när Susanna Gideonsson började som ombudsman på Handels i Luleå – jargongen.

– Man kände sig dum ibland. De använde ord som jag aldrig hört talas om; vad är det här, tänkte jag. Makulatur, eller nåt, handlar om det där papperet de använder i charken för att slå in köttet.

Handels sticker ut bland LO-förbunden.

Medlemsantalet har ökat tre år i rad.

Förbundet drog inte ned under krisårens medlemstapp.

Handels var tidigt ute och drog in det självklara stödet till Socialdemokraterna.

I år har ni ökat med 2 489 medlemmar. Hur kommer det sig att ni ökat när andra minskat?

– Det är en följd av att vi valde att satsa under krisåren. Vi resonerade som så att har vi inga medlemmar behövs vi inte.

– Nu jobbar vi på flera olika plan. Bland annat har vi en ungdomsgrupp som ringer runt till alla elevmedlemmar som lämnar trean. Vi har också före detta aktiva som ringer och raggar medlemmar. När vi får kännedom om ett nytt stort köpcentra till exempel jobbar vi förebyggande.

Handels har också förstärkt sin tillgänglighet. Stödtelefonen Handels Direkt är öppen mellan 8–18 alla vardagar.

– Medlemmarna söker oss inte för ro skull. Vi måste finnas till för dem när de har tid att ringa.

2011 års kongress fattade beslut att Handels skulle sluta stöda Socialdemokraterna ekonomiskt.

– Det blev ju ett himla liv, minns Susanna Gideonsson och förklarar resonemanget: Varför självklart stöda ett parti i opposition utan makt, särskilt när Handels själv sällan nämns eller tas hänsyn till i samhällsdebatten?

– Vi ska stöda det parti som kan påverka. De senaste åren har vi valt att lägga pengarna på utredningar i de frågor som är viktiga för våra medlemmar. Till exempel beställde vi en utredning om visstidsanställningar av Arena. Vi beställer frågan, inte resultatet, och överlämnar det vi sedan får fram till politikerna.

– Alla pratar om hur viktig servicenäringen är för Sverige, men när det kommer till kritan handlar allt bara om industrin. Få bryr sig om oss.

En nyhet den tokheta sommaren 2014 handlade om LO-förbundens inställning till förtroendevalda som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Alla förbund säger nej med hänvisning till stadgarna om alla människors lika rätt och värde, utom Handels. Där bedöms de valda från fall till fall.

Låter som att ni fegar?

– Nej, men vi vill inte vara som dem. Vi vill inte bedöma människor i klump. Utan blir en sverigedemokrat vald till representant av medlemmarna får vi kolla hur den personen ställer sig till våra stadgar. Bryter värderingarna mot våra så kan man inte representera Handels medlemmar.

– Vi har haft något fall som hanterats regionalt. Men då har den valde själv valt att lämna uppdraget.

Två frågor är viktiga för Handels i årets valrörelse: Visstid och rätten till heltid. Men i det senare fallet vill Handels satsa på avtalslösningar framför lag.

– Skälet är enkelt. Med avtal kan vi påverka.

Men funkar heltid i handeln? Folk handlar ju inte jämnt fördelat över dygnet eller över veckodagarna.

– Det där är en myt. Det finns alltid arbetsuppgifter att utföra, även när kunderna inte kommer. Dessutom sprider folk ut sitt handlande mycket mer än man tror. När det gäller visstidsanställningar är det ett gissel inom servicebranschen och påverkar alla – även fast anställda.

– Vi vet att de med tillsvidareanställningar mår dåligt, sjukskrivningarna ökar. De vet inte vem de ska jobba med nästa vecka, tvingas ta extra ansvar och lära upp nya hela tiden.

Sprungen från ett arbetarhem i Lycksele. Som trogen socialdemokrat, (”jag bestämde mig för rättvisa”) tror Susanna på en seger för de rödgröna i höst.

Ninel Jansson, Kent Pettersson, Lars-Anders Häggström. Handels må vara relativt ohörda i samhällsdebatten, men namnen är tunga. Hur känns kostymen?

– Det återstår att se. Visst, företrädarna är duktiga. Men jag har haft förmånen att jobba med Lars-Anders, en mycket skicklig ordförande i många år. Det känns inte som att jag ska axla något nytt, utan jag har varit med och byggt det som jag nu jobbar vidare med.

 

Handels krav på politiken

Trygga jobb

1. Ta bort allmän visstidsanställning

2. Heltider: Arbetsgivare ska inte kunna kringgå företrädesrätten till högre syssel-sättningsgrad.

3. Förbjud inhyrning av arbetskraft för stadigvarande arbetskraftsbehov.

Välfärd för alla

1. Non-profit-princip i vård, skola och omsorg.

2. Upphäv lagen om valfrihet, LOV.

3. Lagstifta om barnomsorg ”på de tider då invånarna arbetar”.

 

• Läs mer om kraven på Handels webbsajt

 

susanna gideonsson

Ordförande i Handelsanställdas förbund sedan kongressen i maj.

Ålder: 51 år.

Familj: Make och två vuxna söner.

Bor: Nyss flyttat från Luleå till Stöde utanför Umeå. ”Vi vill inte bo i Stockholm. Vi är beroende av sällskap och vänner. I Stockholm knackar ingen bara på och tittar in på en kopp kaffe. Det är otvunget i Norrland.”

Fritiden: Skruvar på jänkare. ”Köpte min första Ford Falcon -60 innan jag fyllt 18.” Familjen äger en Cheva -51, en Buick -47 och en MG – ”fast den är en engelsman så den räknas inte.”

Senast lästa bok: Kanada av Richard Ford. ”Läser hela tiden. Nu har vi inte plats för fler böcker hemma.”

Hund: En briard som heter Razer.

buick

En av Susanna Gideonssons jänkare, en -47 Buick Roadmaster Sedanette.