Seko får mera stöd från LO-facken i kampen mot Almega. Tolv förbund har lagt sympativarsel. I dag klockan 16 väntas ett bud från medlarna.

Byggnads tar ut cirka 100 medlemmar i strejk från den 1 juli om inte huvudparterna Seko och Almega kommer överens. Strejken riktas mot byggen i Kiruna, Oskarshamn, Tanumshede, Växjö, Deje, Örebro, Piteå och Örnsköldsvik.

I dag varslar även Handels om sympatistrejk. De 120 anställda vid fryshusföretaget Bring Frigos arbetsplatser i Helsingborg, Jordbro och Johanneshov i Stockholm tas ut i strejk från den 1 juli.

– Sekos sak är också vår, vi delar fullt ut kraven på ordning och reda på arbetsmarknaden genom starka kollektivavtal. Det är orimligt att medlemmar i Seko tvingas betala för dåliga upphandlingar, säger Per Bardh, Handels avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Tågkonflikten är inne på sin tredje vecka utan att parterna, servicefacket Seko och arbetsgivarorganisationen Almega, kommit varandra närmare. I eftermiddag kommer ett bud från medlarna – som parterna förväntas svara på vid 19-tiden i kväll.

I går utökades strejken från de ombordanställda på Öresundstågen och Snälltåget till Kustpilen i Östergötland.

I nästa steg hotar konflikten att på midsommarafton stoppa all pendeltågstrafik i Stockholm samt Krösatågen i Småland.

Själva konflikten gäller fackets krav på ett tak för hur långt Veolia – och andra tågentreprenörer – får bemanna tågen med timanställda och att timanställda ska erbjudas tillsvidareanställning då de har jobbat i ett år. Veolia sade tidigare i år upp över 250 anställda lokförare och tågvärdar på Öresundstågen med möjlighet för dem att söka jobben igen, men enligt Seko med betydligt sämre villkor.

I torsdags lade medlarna i konflikten fram ett medlingsförslag som Almega sade ja till men Seko nej.

Om inte parterna kommer överens i kväll riskerar de lagda konfliktvarslen att drabba hundratusentals resenärer och dessutom få omfattande ekonomiska konsekvenser. I Skåne, Halland och Blekinge står Öresundstågen still sedan konflikten först bröt ut. Normalt reser drygt 75 000 människor dagligen med Öresundståg. De resenärerna är nu hänvisade till lokaltåg och bussar, men i delar av Halland och Blekinge saknas alternativ.

I Stockholm hotar smärre kaos. Enligt SL som ansvarar för kollektivtrafiken har man normalt omkring 300 000 påstigningar på pendeltågen. Sommartid går siffran ner till 180 000.

– Men nästa vecka är en mellanvecka. Det är fortfarande många som jobbar och som tar semester först i juli, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

Ersättningsbussar kommer inte att sättas in eftersom det skulle ”skulle vara att gripa in i konflikten”, skriver SL på sin hemsida.