En ny standard för att kvinnor ska få rättvisa löner håller på att utvecklas på Island.

– Vi har blivit eniga med fackförbunden om att införa en standard för jämställda löner, säger Torsteinn Víglundsson, generaldirektör för arbetsgivarföreningen Samtök atvinnulífsins (SA), till Svenska Dagbladet.
Enligt honom kan standarden jämföras med den ISO-certifiering som finns på flera håll i arbetslivet.

Företagen ska frivilligt kunna ansluta sig till den nya standarden som innebär att revisorer kommer att göra lönerevisioner och undersöka om löneskillnader kan kopplas till utbildning, erfarenhet, arbetstider eller kompetens, skriver Svenska Dagbladet.

– Ett av fackförbunden har redan tjuvstartat och har certifierat ett 20-tal företag, men vi vill helst att detta görs av en oberoende part, utan band till vare sig fackförbunden eller arbetsgivarna, säger Torsteinn Víglundsson till tidningen.

Det är Islands motsvarighet till Handels, VR, som organiserar 30 000 som sedan februari börjat erbjuda likalönecertifiering som på isländska heter Jafnlaunavottun.

Målet för arbetsgivarna är att hälften av Islands cirka 2000 företag med mer än tio anställda ska välja att gå igenom processen.