norge

Thomas Silvertun i aktion i Norge. Under nio månader förra året jobbade han med att bygga en ny terminal på Oslos flygplats Gardemoen.

Thomas Silvertun var med och byggde en ny terminal på Oslos flygplats Gardemoen under nio månader förra året. Han var anställd på en vecka i taget.

– På slutet jobbade vi sju dagar och var lediga sju. Beskedet att vi skulle få jobba en vecka till kom någon eller några dagar innan vi skulle åka tillbaka till Oslo, berättar han.

NCC var huvudentreprenör. Thomas Silvertun var anställd av ett norskt bemanningsföretag.

– Det är mest utlänningar som jobbar där. Företaget gör som de vill. Om det inte passar så står tio andra på kö och vill ha ditt jobb. De tyckte att man skulle vara tacksam. Under sommaren tog de in ytterligare 40 man från bemanningsföretaget. De fick ett sms de dagar när de skulle jobba.

Thomas Silvertun bor i Huddinge. Han blev arbetslös när Peab sade upp folk i Stockholm. Därför sökte han jobb i Norge på nytt. Tidigare var med och byggde ett sjukhus i Trondheim mellan 2007 och 2009.

Själva jobbet på flygplatsen lockade också. Villkoren var bra. Fritt boende, betalda resor mellan Stockholm och Oslo och bra betalt även med norska mått mätt.

– Den största fördelen är lönen. Vi tjänade 283 norska kronor, ungefär 315 svenska, i timmen. Det är mycket bättre än vad vi tjänar i Sverige.

Problemet är bara att bemanningsföretaget inte betalade ut allt som de hade rätt till. Några förmåner frös inne. Thomas Silvertun var en av de som anställdes först på projektet. Därmed kände han sig trygg på jobbet och tog kontakt med norska Byggnads, Fellesforbundet, flera  gånger.

– De säger att jag har rätten på min sida, men det tar tid. De har inte fått ordning på det än, berättar han.

I december tog jobbet i Norge slut. Byggnadsarbetarna fick besked någon månad i förväg. I dag jobbar Thomas Silvertun på JM och är med bygger det nya bostadsområdet Norra Djurgården i Stockholm.

– Jag trivs kanonbra. Det är den bästa firman jag har varit på.