Johan Danielsson kampanjar bland byggjobbarna på Peab. Foto: Adam Ihse

Johan Danielsson kampanjar bland byggjobbarna på Peab. Foto: Adam Ihse

Kryssen räcker troligen inte till för att ta Johan Danielsson, LO:s EU-expert, till Europaparlamentet.

– Det är trist. Jag hade hoppats att det skulle gå vägen, säger Johan Danielsson som stod på tionde plats på Socialdemokraternas valsedel.

De senaste fyra månaderna har han, med stöd av facken i 6F samt Elektrikerförbundet, drivit en personvalskampanj för att bli en av Sveriges 20 EU-parlamentariker.

På onsdagseftermiddagen, då nästan 4 200 av 6 200 valdistrikt räknats, talar det mesta för att det inte går vägen. Johan Danielsson hade då fått 3,5 procent – eller 21 600 – kryss. För att komma till Europaparlamentet behövdes minst 5 procent – eller drygt 40 000 röster.

– Jag får ändå var nöjd. Det har varit fyra fantastiska månader och jag har svårt att se vad vi skulle kunna ha gjort bättre. Trots allt så är det nästan en procent av alla väljare som röstat i valet som kryssade på mig, säger han.

Är det för svårt att bli inkryssad?

– Nej, det ska inte vara för lätt. Det måste finnas en balans mellan partiernas listor och möjligheten att kryssa sig förbi. Det ska inte räcka att bara ställa ut skorna och bli inkryssad.

Vad säger du om socialdemokraternas valresultat?

– Om vi lyckas behålla våra sex mandat är det godkänt. Men historiskt har vi aldrig gjort starka EU-val.

Du kom inte vidare, ångrar du dig att du ställde upp?

– Nej, man utvecklas som människa då man får prova på nya saker. Jag har träffat mellan 7 000 och 10 000 människor under den fyra månader långa kampanjen och har aldrig gjort något liknande tidigare.

Ska du satsa mer på politiken i framtiden?

– Jag har inte reflekterat över det. På måndag ska jag gå tillbaka till LO och börja jobba igen och jag vet inte vad jag ska göra då. Just nu känner jag mig ledig på riktigt.