1.-Revolt-GTX1914

1. Solid Gear / Revolt GTX

Skyddssko med aluminiumtåhätta och spiktrampskydd i komposit. Goretex-membran på ovandelen. Slitsula i gummi, mellansula av EVA. Uttagbar innersula.

Rek pris 1560:- ex moms

BR: Bra svikt i hälen, hög hälkappa. En jättebra sko, även för den som vill ha fotbäddar.

Betyg: 5

2.-PX446901-klassisk1914

2. PX Performatex 446901

Skyddssko i nubuckskinn med aluminiumtåhätta och spiktrampskydd. Tillverkaren anger inte mer om materialet. Rek pris 699:- ex moms

BR: Ingen svikt i innersulan, bara under skon. Stabil. En bra standardsko, men kunde ha mera svikt. Funkar bra med fotbäddar.

Betyg: 4

3.-Sievi-4071914

3. Sievi 407

Skyddssko i läder med tåhätta i aluminium och spiktrampskydd i stål. Värmetålig upp till 300 grader enligt tillverkaren. Rek pris 1050:- ex moms

BR: Absolut inte en bra sko ur vår synvinkel. För låg. Bakkappan för mjuk, vilket gör skon instabil och kan ge skoskav. Den som har lite problem med fötterna kan inte ha dem, fotbäddar får inte plats.

Betyg: 2

4.-Toe-Guard1914

4. Toe Guard

Skyddssko i läder med stålhätta och spiktrampskydd i stål. Rek pris 499:- ex moms

BR: Alltför låg över hälen. En dålig sko på samma sätt som den förra. Aldrig hört talas om det här märket förr, är det nytt?

Betyg: 2

5.-Helly-Hansen-Kollen-low1914

5. Helly Hansen Kollen low

Skyddssko med ovandel i nubuck och meshtyg. Tåhätta och spiktrampskydd i kompositmaterial. Rek pris 899:- ex moms

BR: Väldigt mjuk sula som har för lite vridstyvhet, har den verkligen spiktrampskydd? Så böjbar, skon är lite för instabil.

Betyg: 3

6.-Sievi-Zone-S31914

6. Sievi Zone +S3

Skyddssko med tåhätta och spiktrampskydd av kompositmaterial. Ovandel i vattenavstötande foder och mikrofiber. Rek pris 1 050:- ex moms

BR: Den här har lite stabilare hälkappa än den förra Sieviskon. En fördel är att den är lätt. Rymlig i tårna. En okej sko för den som inte har fotproblem.

Betyg: 3

7.-Sievi-Roller-+S31914

7. Sievi Roller 52156

Skyddssko med tåhätta och spiktrampskydd i komposit. BOA-snörning. Rek pris 1 493:- ex moms

BR: BOA-snörning, haha, det är för en lat snickare som inte orkar knyta! Nej men, skämt åsido, vi har kunder som är reumatiker till exempel som har svårt att knyta skosnören, då kan det vara bra med detta, bara att vrida på en liten ratt. För andra är det nog mest en bekvämlighetsgrej. Skon är lite instabil där bak. Annars ok.

Betyg: 3

8.-Arbesko-4651914

8. Arbesko 465

Skyddssko i med ovandel i skinn, aluminiumtåhätta och mjukt spiktrampskydd. Rek pris 1 459:- ex moms.

BR: Skon är i och för sig stabil, men ganska låg. Arbesko har många bra skor, men den här modellen är bara för friska fötter eftersom fotbäddar inte får plats. Men skon är stabil, har en bra inbyggd kudde i hälen vilket ger svikt även om man har i egna fotbäddar eller sulor. Bra sko för en frisk fot.

Betyg: 3,5

9.-Solid-Gear-Bushido-Glove1914

9. Solid Gear Bushido Glove

Skyddssko som av tillverkaren marknadsförs som en ”unik produkt som kombinerar sko, sandal och toffel i samma produkt”. Vikbar hälkappa, genombruten ovandel. Aluminiumtåhätta och mjukt spiktrampskydd. BOA-snörning. Rek pris 1 295:- ex moms

BR: Enda fördelen med den här skon är nog att den är lite svalare. Dämpningen i sulan är tyvärr för dålig. Hälkappan ger ingen stabilitet alls.

Betyg: 2

10.-Skydssandal-Sievi1914

10. Sievi Sandal 235

Skinnsandal med kardborre­knäppning, stålhätta och spiktrampskydd i stål. Rek pris 1 005:- ex moms
BR: Luftig, men i övrigt alldeles för låg hälkappa. Okej för en frisk fot.

Betyg: 2

11.-Bastad-toffel1914

11. Båstadtoffeln

Mjuk toffel av träskotyp, med ovandel i perforerat skinn och sula i gummi. Rek pris 477:- ex moms

BR: Nej det här är tokigt. Den har ju ändå en bakrem som håller skon på plats. Men att jobba i en sån här hela dagarna ger risk för skador, det är bättre att jobba i vanliga joggingskor. Men för att vara en trätoffla är den bra, har en viss uppbyggnad i pelotten.

Betyg: 2

12.-Birkenstock1914

12. Birkenstock

Sandal med fotbädd i kork, juteväv och latex, remmar i skinn. Rek pris 737:- ex moms

BR: De här kan jag inte rekommendera för folk som går och står i jobbet. Att det inte finns någon hälrem gör skon ansträngande att gå i. Bäst för en stillasittande kontorsarbetare, eller för att lulla runt i därhemma.

Betyg: 1