DaliaFaitelson_1421Dalia Faitelson föddes i Negevöknen. Mamma kom från Bulgarien och pappa var israel. Hon har studerat till musiker både i Jerusalem och på Berklee College i Boston. Nu bor hon i Köpenhamn. Hennes bakgrund hörs också i hennes musik. Tidigare album har antingen varit mer åt jazzhållet eller haft fler inslag av österländsk musik. På nya albumet – hennes bästa – sammanförs och blandas alla influenser och erfarenheter till en mer än personlig – ja, säregen – form av sångpoesi. Det börjar där: med sångerna och sången. Ur melodierna, hennes röst och akustiska gitarr uppstår en speciell stämning, en liksom svävande atmosfär, som poängteras av en stråkkvartett, olika slagverk, bas, kora, trumpet, saxofon, klarinett… Hon reser med musiken som den har rest med henne. Som om bulgariska sångerskor bildar en kör med en jazzsångerska och en sångpoet, medan den nomadiska Negevöknens skiftande israeliska/arabiska traditioner svarar för det musikaliska arrangemanget.

Bengt Eriksson

Veckans CD

As The World Sleeps

Artist: Dalia Faitelson
Skivmärke: Egen utgivning

Dalia Faitelsons nya album As The World Sleeps – endast utgivet digitalt – finns på Spotify.

På Dalia Faitelsons hemsida startar en musikvideo till ”The Faithtful Night & I” – inledningspår på nya albumet – så fort sidan öppnar.
Hemsidan innehåller också texter till sångerna på nya albumet.

På YouTube finns en musikvideo till en annan låt, ”Speculations”, på hennes nya album.
På YouTube kan man också se och höra live-inspelningar i ett mindre format – Dalia Faitelsons sång och gitarr samt Anders Banke, basklarinett, och Thommy Andersson, bas – av ett par låtar från nya albumet. Bl a en jazzigare version av ”Dance It Right”.
Även låten ”No Regrets” från nya albumet kan man på YouTube se och höra i en live-inspelning.

På Spotify finns dessutom flera tidigare album som skiva för skiva närmar sig sången och musiken på det nya albumet. Bl a ett samklingande gregorianskt och arabiskt album (från 2011) där Dalia Faitelson och tillsammans med The Orient West Choir skapar religiös (kör)sång som utmanar gränsen mellan kristet, islamskt och judiskt.

På albumet Pilpel sjunger Dalia Faitelson – för första gången – på sitt hemspråk hebreiska medan musiken pendlar mellan arabiskt, balkanskt och lite jazzigt. Dragspelsvirtuosen Lelo Nika är en av de medverkande. Även detta kan höras på Spotify.

Jazzsångerskan Dalia Faitelson kan man höra mer av på albumet ”Point Of No Return” (2002). Fast också här blandar hon in takter med österländska/arabiska toner och rytmer. Lyssna på Spotify.

På YouTube kan man även se och höra flera live-inspelningar – musik, sång, dans – med Dalia Faitelson och The Orient West Choir. Bl a med den sång från deras album som i engelsk översättning heter ”Queen of Light”.

Dalia Faitelson, sång och gitarr, har också bildat den danska gruppen Gadehjørnet med Yassir Pino, basist från Kuba, och Ayi Solomon, slagverkare från Ghana, vilka tillsammans blandar flerkulturell musik för barn. På YouTube kan man se och höra en live-inspelning med Gadehjørnet.