Nigel Farage (Ukip) väntas vinna väljare i årets EU-val. Foto: Virginia Mayo

Nigel Farage (Ukip) väntas vinna väljare i årets EU-val. Foto: Virginia Mayo

Partierna längst ut till höger och vänster spås göra ett starkt EU-val i år. I Storbritannien får det EU-kritiska partiet Ukip stöd från en tredjedel av väljarna, enligt en opinionsundersökning.

EU-kritikern Nigel Farage parti Ukip går framåt i en brittisk opinionsmätning inför EU-valet, som är om knappt en månad.

– Vi skäms inte för att vara patriotiska. Vi tror på det här landet och dess folk och vi vill ha vårt land tillbaka, säger Nigel Farage till Sveriges radios Ekot.

Det blåser både EU-kritiska och främlingsfientliga stämningar i Storbritannien nu.

Nästan var tredje britt uppger att de ska rösta på Ukip, enligt en opinionsundersökning som Ekot hänvisar till.

Nigel Farage har suttit i EU-parlamentet sedan 1999 och är känd för sin högljudda EU-kritik.

Då Herman Van Rompuy valts till EU-rådets ordförande anklagade han honom för att ha en karisma som en våt trasa. Han har dessutom kallat spanska premiärministern för den mest inkompetenta ledaren i Europa samt betecknat eurosamarbetet som ett Eurotitanic som kört på ett isberg. Dessutom är han snabb att varna för både migration och islam. Budskapet är glasklart: Han vill ha mindre rörlighet och ett svagare EU och utspelen leder ofta till rubriker över hela Europa.

Nigel Farage kan sägas vara en företrädare för den våg av populistpartier som spås gå framåt i EU-valet.

Tidigare opinionsmätningar har visat att konservativa, liberala och gröna partier i Europa går bakåt medan yttersta högern och vänstern spås göra bättre val.

I Storbritannien är det Ukip som ser ut att gå starkt framåt. I Sverige pekar mycket på att Piratpartiet kommer att tappa sin två mandat EU-parlamentet medan Sverigedemokraterna tros vinna två mandat.

I rapporten Vinner populisterna Europaparlamentsvalet? har Timbro gjort en genomgång av hur populistpartierna ligger till i EU-länderna.

Slutsatsen är att nazister och kommunister ligger ganska stilla medan populistpartierna på yttersta höger- och vänsterkanten spås gå framåt.

I Frankrike ser det ljust ut för Vänsterfronten och i Grekland tros vänsterpartiet Syriza göra ett starkt val. Även spanska vänstern har starka siffror i mätningarna nu.

Den yttersta vänsterkanten spår Timbro öka från 19 till 37 mandat, mellan valet 2009 och 2014.

På högerkanten tros, förutom brittiska Ukip, Franska Nationella fronten göra ett bra val. I Grekland och Ungern spås Gyllene gryning och Jobbik öka.

Enligt Timbros genomgång av flera opinionsundersökningar som presenterades i mars ökar mandaten för högerpopulistiska partier i EU-parlamentet från 41 till 61, mellan 2009 och 2014.
EU-parlamentet har 751 mandat.

 

Fotnot: Ukip = United Kingdom Independence Party.