Fyra av tio fast anställda i äldreomsorgen jobbar heltid. För visstidsanställda är siffran tre av tio. Längst ner kommer de timanställda. Var fjärde jobbar heltid.

Mer än var femte timanställd har ytterligare ett jobb vid sidan om för att överleva. Det visar Kommunals nya rapport.

Deltid blir allt vanligare i första hand bland LO-kvinnorna. I höstas kom Handels med en rapport som visar att sju av tio i detaljhandeln jobbar deltid. Det här är inte enbart ett kvinnoproblem. 46 procent av männen inom detaljhandelns arbetaryrken jobbar deltid. Bland tjänstemännen är motsvarande siffra sex procent.

Flera kedjor gör om heltider till deltider, som regel på 80 procent. K-rauta, Coop, Akademibokhandeln, Stadium, Elgiganten, Kicks och Polarn O. Pyret är några exempel.

– Mot den bakgrunden har jag svårt att tro att deltiderna minskar, även om vi inte har några nya siffror. Om det rör sig åt något håll så ökar antalet deltider, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Handels har drivit två mål till Arbetsdomstolen och förlorat båda.

– Använder man ordet omorganisation kan man göra vad man vill som arbetsgivare, säger han.

Efter avtalet 2010 tillsatte Handels och Svensk Handel en gemensam arbetsgrupp som ska arbeta för fler heltider i handeln. Sedan dess har heltiderna blivit färre.

Lars-Anders Häggström:

– Vi för positiva diskussioner med arbetsgivarna i arbetsgruppen om hur organisationen kan förändras så att behovet av deltider minskar. Sedan går företagen och gör något helt annat.