Arbetets Sandra Lund vann priset för bästa förklarande text på Fackförbundspressens dag. Foto: Erik Larsson

Arbetets Sandra Lund och juristen Joakim Lindqvist fick i kväll priset för 2013 års bästa förklarande text på fackförbundspressens egen Oscarsgala. … har Carrie rätt till ob? är rubriken på den prisade texten.

– Vi skulle göra ett arbetsrättsnummer men behövde lätta upp det, säger Sandra Lund. Samtidigt ser jag mycket på tv och film och tyckte att det var en bra idé.

Arbetets Sandra Lund hade nämligen funderat: Gick det verkligen rätt till när Raša blev uppsagd i Äta sova dö? Var det rimligt att skicka ut Ripley i rymden utan att hon hade någon som helst aning om vilken arbetsmiljö som väntade? Och … har en CIA-agent som Carrie i Homeland rätt till ob?

Hon tog kontakt med LO-TCO Rättsskydds Joakim Lindqvist – som med sin knastertorra juristhumor förklarade hur det ligger till i filmens arbetsrättsliga dilemman.

Resultatet blev förra årets bästa förklarande text i de svenska fackförbundstidningarna.

På arbetet.se är de tio arbetsrättsliga dilemmana en av förra årets mest lästa texter. Och i  kväll, när fackförbundspressen firar sin årliga Oscarsgala, fick Sandra Lund och Joakim Lindqvist dela på priset.