En stor strejk bland arbetare på en skofabrik i Kina har spridit sig under påskhelgen. De anställda kräver inte bara högre lön och bättre försäkringar utan även möjlighet att organisera sig fackligt.

Drygt 40 000 arbetare har gått ut i en stor strejk i Kina. Strejken började den 14 april i Yue Yuens skofabrik i staden Dongguan, Guangdong-provinsen. Under påskhelgen utökades konflikten till en fabrik i en annan provins, Jiangxi, i staden Gaobu som tillverkar skor åt Nike och Adidas.

Arbetarna vill ha högre löner men också möjlighet att organisera sig fackligt och själva välja fackförening, uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

I dag finns i praktiken inga fria fackföreningar i Kina. Arbetare är organiserade i det kinesiska facket ACFTU, vars ledning utses av kommunistpartiet.

Konflikten har lett till att Nike och Adidas sagt sig vara beredd att betala ersättning till fabriken så att lönerna kan höjas med 260 kronor i månaden. Men den 19 april uppgav representanter för arbetsgivarna att de inte kommit vidare i förhandlingarna.

Konflikterna på den kinesiska arbetsmarknaden har blivit allt fler de senaste åren. Landet håller på att lägga om sin ekonomiska politik och ett uttalat mål är att stärka den inhemska marknaden, vilket innebär att köpkraften hos landets befolkning ska höjas. Löneökningarna i landet ligger kring 10 procent per år, rapporterar Bloomberg.

Flera företag inom textil- och tillverkningsindustrin har dock uppgett att de överväger att flytta sin produktion till närliggande länder där lönerna är lägre.