EU-kommissionen hotar på nytt med EU-domstolen om inte den svenska lagen ändras så att den lever upp till EU:s direktiv för visstidsarbete. Reglerna kan missbrukas och människor hamna i en ändlös rad av tillfälliga anställningar, anser kommissionen.

Sverige får två månader på sig att handla, en frist som kommissionen gav Sverige också i februari förra året. TCO, som anmälde Sverige till EU-kommissionen en gång, välkomnar kommissionens nya begäran.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) hävdar i en skriftlig kommentar att fasta jobb är och ska vara grunden för den svenska arbetsmarknaden. Men hon säger inget om hur regeringen tänker sig att hitta en lösning som kan undanröja kommissionens kritik om missbruk av tidsbegränsade anställningar.

”Vi har en god dialog med kommissionen och kan bland annat konstatera att kommissionen nu släppt sin kritik i vissa delar. Vi kommer nu att titta vidare på vad de säger och inom två månader ska vi komma in med ett svar”, skriver Svantesson.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven kräver snabb handling.

– Jag utgår ifrån att det nu blir full fart back och att Sverige implementerar direktivet snabbt, något annat kan inte finnas på dagordningen, säger Löfven.

Han ser det som att regeringen, i stället för att som alla andra EU-länder som sett till att följa reglerna, valt att ta strid för att kunna stapla visstidsanställningar på varandra.

Men möjligheten till tillfälliga anställningar kommer inte att tas bort om S skulle vinna valet, enligt Löfven. Det finns behov av att kunna anställa på visstid, både ur den enskildes och arbetsgivarens perspektiv.

– Men vi ska begränsa möjligheten, det har vi redan gjort klart. Vi kommer att se till att staplandet upphör.