Seko har varslat om blockad mot det Liberiaflaggade fartyget Voge Fantasty, som ligger i Orrskärshamnen i Söderhamn. Under onsdag förmiddag kommer Transport att varsla om sympatiåtgärder.

Det tyska rederi som äger fartyget har inte tecknat kollektivavtal för den 22 man starka besättningen, där alla utom tre är filippinska medborgare.

– När jag kom ombord var det den vanliga visan: Rederiet säger att alla är nöjda, medan de filippinska sjömännen flög på mig och berättade att de inte har fått betalt för övertid, att de inte får åka hem trots att deras kontrakt har löpt ut och så vidare, säger Håkan André, ombudsman vid Seko och inspektör för Internationella Transportarbetarefederationen (ITF).

Exakt vilka löner och övriga villkor besättningen har är dock oklart. Den polske kaptenen på Voge Fantasy har inte låtit Håkan André se några dokument.

Seko varslade om nyanställningsblockad mot fartyget i går, tisdag, med kravet att rederiet ska teckna ITF:s så kallade standardavtal för besättningen. Nyanställningsblockad är inte en stridsåtgärd som biter särskilt hårt, men varslet gör det möjligt för Seko att begära sympatiåtgärder av andra fackförbund, i det här fallet Transport.

– Vi har fått Sekos begäran och kommer att varsla om blockad mot lastning och lossning vid Voge Fantasy inom en timme, sa Göran Larsson vid Transports Göteborgskontor till Arbetet vid 10-tiden i dag, onsdag.

I Söderhamn är en stor del av hamnarbetarna organiserade i Hamnarbetarförbundet, men Göran Larsson utgår från att de solidariskt ställer sig bakom varslet.

Normalt ska stridsåtgärder varslas två veckor i förväg, men den regeln gäller inte fartyg som kommer till svenska hamnar. Därför kan blockaden träda i kraft redan onsdag eftermiddag.

– När det handlar om konflikter på fartyg brukar det gå fort. Några verkliga medlingsförhandlingar hinns förmodligen inte med, säger Carl Rydeman, som utsetts av Medlingsinstitutet att medla mellan parterna.