Den som säger sig vilja göra facklig karriär har nog fel drivkrafter, tror Catharina Häggbom, som själv är sektionsordförande för Kommunal på Karolinska sjukhuset i Solna.  Foto: Claudio Bresciani

Den som säger sig vilja göra facklig karriär har nog fel drivkrafter, tror Catharina Häggbom, som själv är sektionsordförande för Kommunal på Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Claudio Bresciani

Den fackliga karriären startar med en medlemsutbildning – och kan sluta centralt på LO eller i det egna för­bundet. På vägen finns det stora chanser till kompetensutveckling. Men karriär i vanlig mening handlar det inte om.

Catharina Häggbom är Kommunals sektionsordförande på Karolinska sjukhuset i Solna. Hon minns inte hur många fackliga kurser hon har gått.

– Oj, oj, det kan jag inte ens räkna upp. Om det är magert med kompetensutveckling för en undersköterska så är möjligheterna att lära sig det man behöver för sitt fackliga uppdrag nästan obegränsade. Det skulle vara helt fantastiskt om vården ens var i närheten av det, säger hon.

LO:s fackliga utbildningar är en flerstegsraket. Grundutbildningen för förtroendevalda ansvarar de enskilda förbunden för. Nästa steg är vidareutbildningar, som LO centralt står för. Det finns bland annat kvalificerade förhandlarkurser och fördjupningar om arbetsrätt och arbetsmiljö.

De centrala kurserna är tvärfackliga och ges på LO:s folkhögskola Runö norr om Stockholm. Grunden är den två veckor långa ideologiskt inriktade kursen Insikter.v

– Det handlar om våra grundläggande värderingar och den vill vi att alla ska gå, säger Sanna Melin, ombudsman på LO med ansvar för den fackliga utbildningen.

I toppen på kursraketen finns utbildningar på högskolenivå. Campus Bommersvik skräddarsyr uppdragsutbildningar för arbetarrörelsens olika grenar i bland annat ledarskap, kommunikation och samhällsekonomi. Nordiska folkhögskolan i Genève och Europafacket har internationella kurser.

Hur kompetensutvecklingen för de anställda ser ut varierar mellan förbunden. LO har en central ombudsmannautbildning på Runö folkhögskola.

Den som tar ett fackligt uppdrag kan också sluta som partiledare. Men det är inte en karriär som kan planeras på vanligt sätt.

– Vi pratar inte om karriärvägar för fackligt engagerade. Det är inte så att man väljer att bli ombudsman, utan det kan man möjligtvis bli utplockad till av sitt förbund. Det är förtroendeuppdrag, det handlar om långt och träget arbete och mycket egen facklig aktivitet, säger Sanna Melin.

Det finns också oskrivna normer och regler för det fackliga upp­draget, påpekar Catharina Häggbom.

–  Det anses inte helt okej att säga att man vill göra en facklig karriär. Och jag för min del tycker också att det kan ifrågasättas. Då tror jag att man drivs av fel orsaker, inte av engagemang och patos utan för sin egen skull. För mig är det väldigt viktigt att mina motiv inte kan ifrågasättas när jag har ett förtroendeuppdrag, säger hon.

Cecilia Axelsson

 

flerstegsraket

 

Mer om kompetensutveckling