Lovorden strömmar över Mikael Sjöberg, som blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Men regeringen borde ha valt någon av oss, anser långtidsarbetslösa som sökte tjänsten med hänvisning till egna erfarenheter av Arbetsförmedlingen.

karlpetter– Ett bra namn, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson sedan regeringen i dag utsett Mikael Sjöberg, för närvarande generaldirektör för Arbetsmiljöverket, till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

– Men det förändrar inte regeringens politik. Så länge regeringen inte lägger mer av pengarna på aktiva åtgärder och mindre på garantierna spelar det ingen roll vem som är chef, anser LO:s ordförande.

Eva Nordmark– Ett mycket gott val av regeringen, säger även TCO-ordföranden Eva Nordmark. Mikael Sjöberg har lång erfarenhet av såväl Myndighets-Sverige som av politik.

– Min bild av Mikael Sjöberg är att han har hög integritet, fortsätter Eva Nordmark. Han har kapaciteten att förbättra förtroendet för Arbetsförmedlingen och bidra till en bättre arbetsmarknadspolitik.

Fackförbundet ST, det största facket för Arbetsförmedlingens anställda, fick ha synpunkter på platsannonsen när jobbet som generaldirektör annonserades ut, men har därutöver inte varit med i rekryteringsprocessen.

– Som det känns nu är vi positiva till valet av ny generaldirektör, säger Helena Perlerot, ordförande för ST vid Arbetsförmedlingen. Mikael Sjöbergs erfarenhet från Arbetsmiljöverket, men även annan statsförvaltning, är bra för uppdraget.

– Det blir alltid lite oro och spekulationer när en generaldirektör får sparken, som det blev i det här fallet. Men tiden utan generaldirektör har gått relativt bra, anser Helena Perlerot. Det har inte blivit ett vakuum.

Mikael Sjöberg har stora uppgifter att ta sig an, säger Helena Perlerot. Det gäller att stärka förtroendet för Arbetsförmedlingen och att fokusera på kärnuppdraget, som är att förmedla jobb.

– Dessutom måste han göra någonting åt den tuffa arbetsbelastningen för personalen. Förhoppningsvis kan han påverka det otympliga regelverket och detaljstyrningen, så att våra medlemmar får bättre förutsättningar att göra sitt jobb.

PenttiSalmenrantapuffRegeringens val ifrågasätts dock av Pentti Salmenranta, en av de arbetslösa med erfarenhet av Arbetsförmedlingens åtgärder som sökte jobbet som generaldirektör när det annonserades ut i höstas.

Enligt Svenska Dagbladet säger Mikael Sjöberg att han inte har hunnit bilda sig en egen uppfattning ”om vad som är huvudproblemet med Arbetsförmedlingen”, påpekar Pentti Salmenranta.

– Det har jag! Mikael Sjöberg ger faktiskt ett tunt intryck, säger Pentti Salmenranta, som i sin ansökan hänvisade till egen, mycket gedigen erfarenhet av Arbetsförmedlingens åtgärder.

Mikael Sjöberg är kusin med Göran Persson, noterar Pentti Salmenranta.

– Min kusin är pensionerad sjöman. Räcker inte det?

Pentti Salmenranta har inte ens fått svar på sin ansökan om generaldirektörsjobbet. Det samma gäller arbetssökande Susanna Svensson, som i november 2013 startade Facebookgruppen Nu söker vi jobbet som generaldirektör.

– Om de hade valt mig, Pentti eller någon annan långtidsarbetslös hade de inte bara fått en chef som vet vilka av Arbetsförmedlingens åtgärder som fungerar och inte, säger Susanna Svensson. Arbetsförmedlingen hade också sparat mycket pengar, eftersom en långtidsarbetslös kan få nystartsjobb.

Nystartsjobb innebär att en arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös får bidrag till arbetsgivaravgiften gånger två under lika lång tid som personen varit arbetslös.

– Det hade betytt mycket pengar med tanke på vad en generaldirektör tjänar, säger Susanna Svensson.

Ändå är Susanna Svensson välvilligt inställd till Mikael Sjöberg.

– I princip är regeringens val okej. Alliansen verkar ha gett upp när de väljer en sosse med facklig bakgrund.

 

Läs också:

Sjöberg ska leda Arbetsförmedlingen

Han kan bli nästa chef på Arbetsförmedlingen – om Pentti Salmenranta