Foto: Malin Balsnes

– Min erfarenhet av Arbetsförmedlingens åtgärder är en stor merit. Tidigare generaldirektörer har inte förstått hur mycket pengar som slösas bort på meningslösa saker, anser Pentti Salmenranta.

 

Pentti Salmenranta är ”internutbildad” för att söka jobbet som generaldirektör på Arbetsförmedlingen – av förmedlingens jobbcoacher.

Därför skickar han inget cv till regeringen, utan väntar tills han blir kallad på intervju.

– Så har jag nämligen lärt mig att man bör göra av Era egna jobbcoacher och dessa om några borde väl veta hur man söker jobb, skriver han.

Regeringen vill att arbetslösa ska känna pressen att söka så många jobb som möjligt. Kravet på aktivitetsrapporter ska öka trycket.

Tjatet har gett resultat. Arbetslösa Susanna Svensson har startat Facebookgruppen ”Nu söker vi jobbet som generaldirektör”. I morgon, torsdag, går ansökningstiden ut. Då visar det sig hur många arbetslösa som har sökt jobbet.

– Arbetsgivare klagar på att de blir dränkta av ansökningar. Nu ska regeringen få smaka på sin egen medicin, säger Pentti Salmenranta.

Han bor i Norrköping och är lärare, radio- och tidningsjournalist och musiker. Men i sin ansökan trycker han framför allt på sina erfarenheter som arbetslös.

”Det mest intressanta för Er del borde dock vara alla åtgärder inom Er egen organisation som jag stundom tvingats delta i, från alu till fas 3. Detta har inneburit att jag fått god inblick i Er verksamhet och tro mig, det är ingen vacker syn jag tvingats skåda genom åren och värre har det bara blivit! Maken till mer kostsamt, hierarkiskt, odemokratiskt och framför allt ineffektivt kolchostänkande kunde man inte ens drömma om bakom forna järnridån! Men så fort jag får mitt skrivbord blir det ändring, då ska nya kvastar sopa!”, skriver han.

Han anser att han uppfyller kravet på ”kunskaper om och erfarenhet av statsförvaltningen och dess beslutsprocesser samt förståelse för den politiska struktur som myndigheten verkar inom”.

Pentti Salmenranta har nämligen skickat ett 20-tal brev till olika chefer på Arbetsförmedlingen och inte fått svar på ett enda. Hans slutsats är att strukturen är rutten.

– Under min ledning ska vi till att börja med få bort nämnda ohyfs hos de lägre stående lokalcheferna, vilket väl berättar om min ”erfarenhet av och intresse för att arbeta med arbetsmarknadens funktionssätt.”

Han är inte nådig i sin kritik av arbetsmarknadspolitiken – men hans ansökan är skriven med glimten i ögat från början till detta slut: ”Med högaktningsfull vördnad (eller Tjingeling och å tårta på freda! som Ni visst säger på Era personalmöten, lika bra att lägga sig till med den interna jargonen på en gång.}”

Nu väntar han på att bli kallad till intervju, även om han är osäker på vilka meriter som krävs för att bli generaldirektör.

Tidigare tillsättningar ger inte mycket vägledning – mer än att erfarenheter från politiken eller en tandläkarutbildning kan sitta bra. Vad som krävs denna gång visar sig när regeringen och konsultbolaget S.I.M.S. Scandinavian and International Management Search AB väljer nästa generaldirektör.

Hur många ansökningar de ska plöja återstår att se. I går, tisdag, hade 26 personer sökt tjänsten.

Trots att regeringen håller sig med en IT-minister går det inte ansöka per e-post. Bara snigelpost duger. Susanna Svensson befarar att det kan avhålla en och annan arbetslös från att söka.

– Sex kronor till ett frimärke märks i plånboken när man är arbetslös, säger hon.

Pentti Salmenrantas ansökan

Gruppen ”Nu söker vi jobbet som generaldirektör”