KaiaHuuse_1409Norskan Kaia Huuse gjorde sitt nya album i Stockholm med svensk producent och svenska musiker. Kanske just det som behövdes: andra öron som lyssnade på ett nytt sätt. Hon lyftes ur den traditionella norska vissången och placerades i nutida sångpoesi, blev mindre av en länk i vistraditionen och ännu mer sig själv. Med resultatet att hon aldrig sjungit bättre, mer ömt och vackert. Annars fortsätter Kaia Huuse att dikta och sjunga som förut: om det lilla som blir det stora, det nära och kära som vi alla behöver för att kunna leva – ja, överleva. Nej, tro inte på dem som kallar sånt här för ”oväsentligheter” eller t o m hävdar att sånt ska inte en riktig och viktig sångpoet ägna sig åt. Alltså kärlek, den del av livet där hjärta rimmar med smärta. Kaia håller kärleken i hand lika varsamt som om den vore en fjäril. Hon målar med pastellfärger men drar också en grå hinna över lyckan. Hon låter både som en liten naiv flicka och en äldre, mer erfaren kvinna.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Det eneste jeg vil  

Artist: Kaia Huuse
Skivmärke: Grappa

 

Kaia Huuses nya album Det eneste jeg vil finns på Spotify.
Också Kaia Huuses tidigare album innehåller många fina, ömma sånger. T ex debutalbumet De som kan noe annet från 1998 – lyssna på Spotify.
Eller albumet Onsdag (2009) – också det finns på Spotify.

I samarbete med ett par andra norska sångerskor – Veslemøy Solberg och Anne Marie Giørtz – har Kaia Huuse bildat trion Jente fra Jante, som tonsatt och gett ut ett album med dikter av Aksel Sandemose. Också det finns på Spotify.

Se och hör en musikvideo med titelspåret från Kaia Huuses nya album Det eneste jeg vil. Finns på YouTube.
Se och hör en musikvideo med låten ”Alt jeg eier” från Kaia Huuses nya album. Också på YouTube.
Ännu en musikvideo – se och hör på YouTube – där Kaia sjunger duett med sin make Jan Eggum, en veteran inom norsk sångpoesi, i låten ”Vi kunne gått forbi” från nya albumet.
På YouTube finns också ett klipp där man kan se och höra Kaia Huuse och Jan Eggum sjunga den otroligt vackra  kärleksduetten ”Vi kunne gått förbi” i en live-inspelning från Bergen nu i februari 2014. Här – i ett klipp från samma konsert – kan man se och höra henne sjunga låten ”Jeg holder en sorg” från nya albumet. Också på YouTube.

Till sist – också på YouTube – en musikvideo med en annan vacker sång, ”Liten lykke”, från ett av Kaia Huuses tidigare album.