Musikläraren och före detta SD-politikern får behålla jobbet i Krokoms kommun. Att önska livet ur muslimer och ensamkommande flyktingbarn är inte olagligt, konstaterar kommunen och hänvisar till yttrandefriheten.

Musikläraren och dåvarande SD-politikern Marie Stensby var en av de (fram tills dess) anonyma skribenter på sajten Avpixlat som Expressen avslöjade i höstas. Under signaturen ”Folkkultur” skrev hon bland annat att hon hoppas att ensamkommande och hungerstrejkande flyktingbarn svälter sig till döds. Och: ”Bäst för världen vore nog om shiiter och sunnimuslimer tog ihjäl varandra. Tänk vilken frihetskänsla som skulle infinna sig i så fall.”

På grund av det blev hon avstängd från jobbet av sin arbetsgivare Krokoms kommun. Nu har kommunen utrett vad som hänt. Och Marie Stensby får behålla jobbet.

– Vi har tagit del av samtliga skrivningar. Juristerna har inte hittat något olagligt, säger Birgitta Lundgren som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Krokom.

Marie Stensby hade registrerat sig på Avpixlat med sin jobbmejl, men enligt Birgitta Lundgren inte konverserat med den adressen.

Möter hon muslimska barn i jobbet?

– Hon har haft elever från andra länder, ja.

Hur har reaktionerna varit på att hon får behålla jobbet?

– Nu tar många avstånd från henne. Men innan det här uppdagades har ingen någonsin haft en synpunkt på hennes arbete under de dryga 30 år som hon jobbat här. Men det är en stark förtroendekris mellan oss. Det vet hon också om.

Sussanne Lundberg, chef för arbetsrättsenheten på LO-TCO Rättsskydd säger att frågan är svår, men att kommunen antagligen gjort rätt.

– Det offentliga, i det här fallet skolan, får aldrig straffa henne för att hon yttrar sig. Egentligen får man ha nästan vilka åsikter som helst så länge man inte begår något brottsligt.

Hon lägger till att en förutsättning så klart är att läraren kunnat hålla isär åsikter och jobb.

Skulle ni tar er an ett sådant fall?

– Vi tar oss an de fall förbunden tycker vi ska ta oss an. Lyckligtvis har jag aldrig behövt ställas in för något liknande. Jag vet inte hur vi skulle hantera det.

Marie Stensby är sjukskriven tills vidare, men enligt Birgitta Lundgren vill hon tillbaka till jobbet. Fram till Expressens avslöjande var hon suppleant i SD:s partistyrelse och ordförande för partiet i nordvästra Jämtland. Nu har hon lämnat samtliga uppdrag.