För några veckor sedan blev jag intervjuad av Arbetet med anledning av det ökade stödet för Sverigedemokraterna hos bland annat mina medlemmar.  Jag sa då att inget parti tar tag i det bakomliggande problemet: Att den svenska modellen urholkas då utländsk arbetskraft tvingas arbeta för svältlöner och i sin tur dumpar arbetsvillkoren i branschen.

Att stödet för Sverigedemokraterna ökar är inget annat än resultatet av en medveten strategi från de borgerliga partierna. En strategi som går ut på att göra arbetsmarknaden osäkrare, dumpa löner och villkor samt ställa arbetare mot varandra.

Ali Esbati påpekar i Arbetet att det visst finns politiska partier som försöker förändra nuvarande situation. Och visst har han rätt. Jag uttryckte snarare min frustration över Alliansens totala likgiltighet inför situationen på svensk arbetsmarknad. Vi har fått indikationer från såväl Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att de avser att vidta åtgärder mot den kaosartade situationen på Sveriges vägar den dag de hamnar i regeringsställning. Något som Transport välkomnar!

Tyvärr kan knappast samma sak sägas om de partier som nu sitter vid makten. Under de senaste åtta åren har vi endast mötts av en massiv ovilja att överhuvudtaget ta sig an grundproblematiken på ett seriöst sätt. När svenska åkerier gått i konkurs och våra medlemmar förlorat sina jobb har svaret alltid varit att EU:s krav på fri rörlighet måste gå före svenska jobb.

Under åtta års tid har regeringen Reinfeldt systematiskt nedmonterat den svenska arbetsmarknaden och på så vis krattat manegen för Jimmie Åkessons missnöjesparti. Självklart med Åkessons goda minne.  Det är väl känt att Sverigedemokraterna röstar med Alliansen i princip i samtliga riksdagsvoteringar och partiet positionerar sig långt ut till höger på den politiska skalan. Långt från de arbetstagare vars röster man fiskar efter.

Det enda botemedlet till den ökade främlingsfientligheten är tydliga lösningar på de strukturella problem som plågar svensk arbetsmarknad. När Alliansen väljer att blunda gläds vi i alla fall åt att det finns en opposition som inser allvaret.Lars Lindgren

Lars Lindgren

Förbundsordförande, Svenska Transportarbetareförbundet