Torkel Rasmusson_1403Den där rösten som man antingen älskar eller aldrig vänjer sig vid. Om Torkel Rasmusson verkligen når upp till falsett råder det delade meningar om – men han strävar dit upp. Det finns en myt också som bör dementeras, nämligen den om att Gunder Hägg/Blå Tåget skulle ha varit ett politiskt proggband. Men deras låtar var poetiska och livsfilosofiska oftare än politiska. De medlemmar som fortsatt att dikta och sjunga, Tore Berger och just Torkel Rasmusson, betonar det lyriska än mer som soloartister. På den senares nya album finns sång efter sång med en förvånad och sorgsen stämning. Mellan raderna upprepas en och samma fråga: Så blev alltså livet? Inte mer än så… Skivtiteln Sånger under natten stämmer precis. Sångerna har diktats nattetid, när det är som mörkast, av ”en gammal man”, för att anknyta till en sångtitel. I kompet finns bl a David Härenstam och Roland Keijser, vars gitarr och blås drar åt varsitt håll. Det påminner om Gunder Hägg i slutet av 60-talet.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Sånger under natten

Artist: Torkel Rasmusson
Skivmärke: Country & Eastern

Torkel Rasmussons nya album Sånger under natten finns på Spotify.

Sitt förra album Inte än gjorde Torkel Rasmusson ihop med månginstrumentalisten Kjell Westling. Också detta kan höras på Spotify.

Resan – 19 sånger (1976-2005) är ett samlingsalbum med Torkel Rasmusson. Finns på Spotify.

Här är förresten en länk till vad jag skrev om ovannämnda album i LO-Tidningen (som Arbetet hette då).

Se och hör en inspelning från Rönnells Antikvariat där Torkel Rasmusson sjunger ”Köpa skor” – en låt från Blå Tåget-tiden – med komp av gitarristen David Härenstam. Finns på YouTube.

På YouTube kan man också se och höra en annan låt, ”Hö”, som framfördes vid samma tillfälle.

Ännu en inspelning från Rönnells där Tore Berger och Torkel Rasmusson sjunger duett i låten ”Allt var liksom i rörelse” (skriven av Leif Nylén). Se och hör på YouTube.

Se och hör – också på YouTube – Torkel Rasmusson sjunga ”När duvan trippar” på Peace and Love-festivalen i Borlänge tillsammans med bl a Kjell Westling.

Eftersom jag tycker att Torkel Rasmusson skulle föräras ett riktigt ordentligt samlingsalbum – ja, en box med säg tre CD – från Gunder Hägg och framåt så satte jag i väntan på det ihop en Spotifylista med låtar han skrivit och/eller sjunger.

Missa inte heller Torkel Rasmussons nya diktsamling Se himlen (Ellerströms) som kommer nu i vår.