Inhyrda och anställda ska enligt bemanningsavtalet ha likvärdiga villkor. Trots det fick 22 inhyrda på ett industriföretag ingen ob-ersättning. Att betala ut samma ob till alla borde vara en självklar del av de likvärdiga villkoren, anser IF Metall. Bemanningsföretagen håller inte med.

Under 2011 och 2012 hyrde Best Bemanning ut anställda till Leax Mekaniska i Köping. De som var anställda direkt hos Leax Mekaniska fick en ob-ersättning på 13,80 kronor i timmen. De inhyrda fick stå utan. Därmed tjänade de också mindre. Ob-ersättningen var del av en lokal uppgörelse.

Nu stämmer de 22 bemanningsanställda, via sitt fackförbund IF Metall, sin arbetsgivare Best Bemanning. Det rör sig om belopp på allt från 149 till 6 095 kronor.

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic anser att den uteblivna ersättningen strider mot bemanningsavtalet. Enligt det ska uthyrda och anställda hos kundföretaget ha likvärdiga villkor.

Frågan är hur man tolkar det. Bemanningsföretagens förhandlingschef Hanna Byström anser att skrivningen avser riksavtalet. Inte lokala avtal.

– När bemanningsavtalet tecknades 2000 var alla parter överens om att man inte kan driva GFL-systemet till sin spets (GFL=genomsnittligt förtjänstläge, red anm.) Därför infördes riksavtalen som norm, säger Hanna Byström.

Vilket Darko Davidovic inte håller med om.

– Det är skillnad på en överenskommelse om ob-ersättning och att alla får gröna tröjor varje fredag. Det senare har ingen grund i det centrala avtalet. Men IF Metalls avtal är en bottenplatta för de lokala parterna att utgå från.

Han säger att IF Metall har varit inblandad i tre eller fyra tvister om ob-ersättningar lokalt sedan 2001. I samtliga fall har de bemanningsbolag som inte betalat ut ob backat och betalat.

– Att bemanningsföretag ibland betalar mer än riksavtalet gör det inte fel att betala enligt riksavtalet. Det är omöjligt för bemanningsföretag att få tillgång till alla lokala avtal, säger Hanna Byström på Bemanningsföretagen.

Hon hade hellre sett att parterna löst frågan förhandlingsvägen.

– Bemanningsföretagen vill ta frågan till riksavtalsnivå. Men vi vill inte förhandla om något vi redan har, säger Darko Davidovic som håller på att författa ytterligare två stämningar i liknande fall.

Utöver själva beloppen för ob-ersättning kräver han 3 000 kronor till var och en av de 22 inhyrda i skadestånd. Och 150 000 kronor till IF Metall.