402 000 människor var arbetslösa i november – 1 000 färre än för ett år sedan. Arbetslösheten var 8,5 procent.

5 500 anställda varslades om uppsägning. Det är 4 400 färre än i november förra året. 27 200 anmälde sig som arbetslösa – 3 000 färre än i november förra året.

Tord Strannefors, Arbetsförmedlingens prognoschef, konstaterar att Statistiska Centralbyråns och Arbetsförmedlingens siffror för november skiljer sig åt. SCB ser en positiv trend. Den är inte lika tydlig i Arbetsförmedlingens siffror.

– Men antalet inskrivna arbetslösa arbetslösa ökar inte längre utan har börjat minska svagt. Det är en utveckling som vi bedömer kommer att förstärkas framöver, säger han.

Samtidigt är de arbetslösa inskrivna allt längre tid. Mer än hälften, 212 000 människor, har varit arbetslösa i minst ett halvår. Mer än en tredjedel har gått arbetslösa i minst ett år. Vad man än mäter ökar antalet långtidsarbetslösa.

Fas 3 växte rejält under det senaste året. Nästan 35 000 var inskrivna i fas 3 i november – fem procent fler än för ett år sedan. Mer än var tionde får ingen ersättning. Nästan 4 000 inskrivna i fas 3 är hänvisade till att ansöka om socialbidrag. Det är 1 000 fler på ett år.

Gävleborgs län toppar listan när en arbetslöshet på 11,5 procent tätt följt av Blekinge med 11,2 procent. I andra änden befäster Uppsala län sin ställning med en arbetslöshet på 6,1 procent följt av Stockholms län med 6,8 procent.