Carola Lemne blir ny vd för Svenskt Näringsliv. Hon tillträder i början av maj nästa år och fram till dess sitter Urban Bäckström kvar på vd-posten.

CarolaLemne– Det känns roligt, men också ansvarsfullt att få förtroendet att leda svenskt Näringsliv. Jag brinner för vårt svenska samhälle. Företagsamma människor och framgångsrika företag är basen i vår välfärd. Sverige måste hävda sig i den globala konkurrensen, och det kräver ett företagsklimat i världsklass, säger Carola Lemne i ett pressmeddelande.

Det är Svenskt Näringslivs styrelse som utsett henne.

Carola Lemne är vd för Praktikertjänst med 9 000 anställda. Praktikertjänst är landets största privata företag för tandvård och hälso- och sjukvård. Hon är också ordförande för Uppsala universitet, hon sitter i styrelsen för Investor och Getinge och hon sitter i både styrelsen och arbetsutskottet hos Svenskt Näringsliv.

Varken LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson eller PTKS och Unionens förhandlingschef Niklas Hjert känner till vem hon är. Däremot har båda uppfattningar om vad de väntar sig av en ny vd för Svenskt Näringsliv.

– Jag säger grattis till ett av Sveriges viktigaste uppdrag. Om vi får till ett bra partssamarbete mellan fack och arbetsgivare så har Sverige mycket att vinna på det, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tillägger att fack och arbetsgivare har konflikter och att de kämpar om löneutrymmet i avtalsrörelser. Men han lyfter också fram att det är viktigt att få fart på tillväxten och få ner arbetslösheten.

– Vi kan åstadkomma mycket om vi samverkar, säger LO:s ordförande.

Han vill också tala om att LO inte är intresserat av att byta omställning mot turordningsregler. Däremot kan LO tänka sig nya huvudavtalsförhandlingar och för att kunna genomföra dem så behövs det ordentligt med tid för förberedelser enligt honom.

Niklas Hjert pratar också om att utvecklas tillsammans med arbetsgivarna.

– Jag hoppas hon tillsammans med PTK  värnar och utvecklar den svenska modellen. Det är positivt för den svenska arbetsmarknaden – för anställda och för företag, säger han.

 

Läs också: ”Vi har väldigt ansvarsfulla fack” – Carola Lemne om sitt nya uppdrag