Nu har jag lyssnat ett dussin gånger på ”Svarta duvor & vissna liljor” med Timbuktu och Kartellen. Det är en låt av klassikerformat, och jag hoppas den lever upp till sina ambitioner att påverka valrörelsen 2014. Här ovan finns den från ett tv-inslag, men Spotifyversionen är mycket bättre producerad och hetsigare. Och här finns texten.

Sebbe Staxx och Timbuktu turas om att beskriva tillståndet i Sverige, med hård front mot SD, och med en rimlig skildring av hur Alliansens politik plundrat folkflertalet genom att öka på orättvisorna. Vilket enligt sångarna gör valet nästa år till ett val mellan ignorans och rädsla eller kärlek till varje människa.

Men det som sätter myror i huvet på mig på ett produktivt sätt är bildspråket i refrängen:

Svarta duvor dyker och liljor finns inte kvar.
Men drömmen i oss lever trots att landet blir begravt.

I sammanhanget så är det ganska självklart vad som åsyftas. Onda krafter har utrotat idealen, men de lever kvar inom oss.

Men varför duvor och liljor? Å ena sidan är ju den vita duvan en fredssymbol, alltsen Noas ark. Å andra sidan är duvan ett förfärligt skadedjur som i stora flockar förstör stadslandskapet. Och liljan är framför allt symbol för franska kungahuset fram till revolutionen, samt inom kristendomen för treenigheten. Men jag tror att det framför allt är dess renhet som åsyftas, och dess stolthet.

Så en vissen lilja är en förfallsymbol, och duvflocken görs underförstått ansvarig. Man kan tänka sig att det antyds att landet blivit begravt i duvskit.

Det är ingen självklar tolkning, men jag tycker den står ganska stark, och får en extra twist av Timbuktus skönsång, med den omotiverat höga tonen på ordet ”landet”.

Och tron på att det goda bara är tillfälligt utrotat känns förstås uppmuntrande. Ungefär på samma sätt som det känns stärkande att höra ett långt Palme-citat i inledningen av första spåret på nya albumet Ånger&kamp del 2, ”Underklassmusik”. Här på Spotify!

Det lustiga är att Palmes oerhört tydliga retorik när han jämför överklassens och underklassens villkor liksom rimmar med rapparnas tydlighet. Det är ett respektfullt och konstruktivt möte.