Hon fick ingen lön, vände sig till facket och fick hotfulla mejl från chefen. Kvinnan och Handels stämmer nu bolaget till Arbetsdomstolen, och kräver 50 000 kronor till henne och 80 000 kronor till facket.

Kvinnan började jobba för bolaget i somras. Arbetet bestod i att köra ut bolagets konditorivaror till olika livsmedelsbutiker i norra Sverige. Enligt stämningsansökan till domstolen var bilarna trafikfarliga, och flera kollegor sa att lönen inte alltid kom. Och redan när kvinnans andra lön skulle komma uppstod problem. Den kom nämligen inte.

När hon påtalade detta ska arbetsgivaren ha sagt att han ”ska försöka låna till din lön så att jag slipper skitsnack”. När inget hände vände sig kvinnan till Handels, som skickade en betalningsuppmaning till bolaget. Den fick kvinnan, via mejl, svar på. Där skriver arbetsgivaren bland annat:

”Måste bara fråga dig hur det står till, är du helt jävla intelligensbefriad???? Du har gått till facket och beklagat dig över en lön som du för tre månader sedan erhöll från oss.”

Han avslutar mejlet med ”vi får väl se vad vi kan hitta på för otrevligheter”.

Kvinnan ska sedan ha fått cirka 30 procent av lönen, som låg på 15 000 kronor för heltid. Men inte resten. Det här har fått Handels att via LO-TCO Rättsskydd nu stämma bolaget, både för den uteblivna lönen och för föreningsrättskränkning på grund av arbetsgivarens mejl.

Facket kräver 50 000 kronor i allmänt skadestånd till kvinnan. Och totalt 80 000 kronor till förbundet för föreningsrättskränkning och förhandlingsvägran. Bolaget har nämligen inte dykt upp vid förhandling.