NORWEGIAN DREAMLINER

 

Piloterna inom Norwegian är upprörda över en föreslagen omorganisation som innebär att de ska vara anställda av så kallade resursbolag i stället för direkt av Norwegian, rapporterar Ekot.

Norska facket har varslat om strejk från den 4 november i protest mot förändringarna. Facket anser att piloter anställda vid resursbolagen, som i praktiken ska fungera som bemanningsföretag, kommer att konkurrera med varandra.

– Om flygbolaget Norwegian väljer att avsluta samarbetet med bemanningsföretaget riskerar piloterna att förlora sina arbeten medan arbetsplatserna fylls av piloter från andra bemanningsföretag från andra delar av Europa som inte alls har samma villkor som i Skandinavien, säger Martin Lindgren, vice ordförande i Svensk Pilotförening, till Ekot.

Enligt Norwegians informationschef Charlotte Holmberg Jacobsson har piloterna fått ett erbjudande om fast anställning i det nya resursbolaget ”med nuvarande löne- och arbetsvillkor”. Etableringen av en ny struktur har att göra med att Norwegian växer kraftigt, och ”organisationen behöver moderniseras och anpassas till detta”, skriver hon i en kommentar. För att Norwegian ska kunna flyga dit man vill upprättas ett EU-driftsbolag som säkerställer nödvändiga trafikrättigheter för att flyga ut från Europa.

Det Norwegian nu vill göra, alltså att föra över sina piloter till bemanningsföretag, är något som konkurrenten Ryanair började med redan 2006, enligt Lindgren. I dag är majoriteten Ryanair-piloter egenföretagare snarare än anställda.

Norwegian hoppas kunna undvika den strejk som utlysts nästa vecka, och vill inte säga något om effekterna om strejken skulle blir av.

”Det är för tidigt att säga och vi hoppas att vi kommer att komma överens”, skriver Holmberg Jacobsson.

Svensk Pilotförening har 43 Norwegian-piloter som medlemmar, och dessa har inte ännu bestämt sig för hur de ska agera.

– Vi är just nu i processen med att avgöra huruvida vi ska varsla om konflikt eller inte, säger Martin Lindgren, Svensk Pilotförening.