Det brittiska ovädret St Jude når Sverige under sen måndagseftermiddag. Under resans gång har stormen döpts till Simone. Tågtrafiken och färjor har stoppats. Kommuner stänger och skickar hem personalen.

Göteborgs stad stänger all fritidsverksamhet från klockan 16. Anställda uppmanas att ta sig hem från jobbet så fort arbetsuppgifterna tillåter.

I Varberg och Falkenberg stängs idrotts- och badanläggningar, bibliotek och ishallar. Samma sak i Mölndal.

Förskolor i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka kommuner har uppmanat föräldrar att hämta sina barn så tidigt som möjligt i eftermiddag.

I Göteborg råder färdtjänsten sina resenärer att stanna hemma på grund av stormen.

– Från klockan 16 bokar vi enbart resor för de resenärer som är tvungna att resa, skriver säger informationschef Eva Rödsta i ett pressmeddelande.

All persontågtrafik i södra Sverige har ställts in och elbolagen har kallat in extrapersonal.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har arbetat hela dagen med att samordna information mellan berörda myndigheter och länsstyrelser. Än så länge ser det bra, meddelade MSB på eftermiddagen.

Medan stormen drar fram bör människor vara inomhus, uppmanar Civilförsvarsförbundet.

– Det finns ingen anledning att vara ute och vimsa runt när stormen är på ingående. Det gäller även i tätorter där tegelpannor kan komma neddimpande, säger Jan Alsander, utbildningschef vid Civilförsvarsförbundet.

Stormen kommer att göra många hushåll strömlösa. Och elbolagen har kallat in extra personal och förstärkt sina driftsledningscentraler.

– Vi är verkligen på tårna och har förberett så mycket vi kan. Hundratals man kommer att jobba med stormen, säger Mattias Hennius vid Eon.

Beslutet att ställa in tåg i ett så stort område som hela södra delen av landet är helt unikt i Sverige, enligt Linus Eriksson, chef för trafikområde syd på Trafikverket.

– Efter stormarna Gudrun och Per blev det omfattande tågstopp som en konsekvens av att träd låg överallt. Men att vi nu i förväg stoppar tåg i ett så här stort område är första gången mig veterligen, säger han till TT.

Trafikverket meddelar att Uddevallabron har stängts för trafik tillsvidare på grund av hård vind. Älvsborgsbron och Angeredsbron i Göteborg stängs för trafik klockan 18.30. Öresundsbron har stängts av för biltrafik.

Gotlandsfärjor har ställts in. Polferries ställer in sitt lastbilsfartyg mellan Swinoujscie i Polen och Ystad. Och en rad andra färjor får ligga kvar vid kaj i Sydsverige, Polen och Danmark.

Och Hallandspolisen förstärker sin bemanning under måndagskvällen då man räknar med ökad arbetsbelastning.