Higelin_1343Spåren inleds ofta med piano: stilla, klinkande toner som skapar en stämning. När stämningen etablerats, då liksom harklar sig Jacques Higelin och börjar med sin lite hesa, tonsökande röst att sjunga den ena vackra, spröda melodin efter den andra. Sååå franskt. Jacques Higelin utgår ifrån eller återkommer till chanson-traditionen, samtidigt som han vid 72 års ålder (när inspelningen gjordes) fortfarande diktar och sjunger i nutiden och med öron och hjärta öppna för omgivningen. Personligt är ett underord. Higelin finns med, som man och människa, i varje ord, ton och andetag. Alla frankofona musiklyssnare kommer att älska det här! Och ni andra, som bara lyssnar franskt nån gång ibland, kan börja med den engelskspråkiga poplåten ”Tomorrow Morning”, där Higelin roar sig och oss med att citera Beatles. ”Duo d´anges heureux” är en vacker duett med skådespelerskan Sandrine Bonnaire och ”Château de sable avec le participation” förskönas än mer av Sonia Wieder-Athertons cello.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Beau repaire

Artist: Jacques Higelin
Skivmärke: Sony

Jacques Higelins album Beau repaire finns på Spotify.

Higelins mest kända utgivning är dubbelalbumet Champagne pour tout le monde / Caviar pour les autres (1979). Då var han både yngre och rockigare men ändå mycket fransk och även världsmusikalisk. På Spotify har dubbeln delats på två enkelalbum. Länk till ChampagneLänk till Caviar

På scen kan Higelin vara som en helt annan person: charmerande men ruffig, nästan lite amatöraktig. Vilket t ex hörs på trippelalbumet med live-inspelningar från Zénith i Paris 2010. Här sjunger han också duetter med dottern Izia och sonen Arthur H.

Se och hörpå YouTube – en ”stämningsvideo” till låten ”Rendez-vous en gare d'Angoulême” från Jacques Higelins nya album.
Se och hör ocksåpå YouTube – en live-inspelning där Jacques Higelin spelar gitarr och sjunger låten ”Hey Man” från sitt nya album.
På YouTube finns även en live-inspelning där man kan se och höra Jacques Higelin och Sandrine Bonnaire sjunga duett i ”Duo d´anges heureux”.
Se och hör också det här live-klippet – på YouTube – där pappa Jacques, som är rätt stökig, sjunger duett med dottern Izia, som skrattar och är överseende, i den tidigare låten "Paris-New York, New York-Paris".
På YouTube kan man dessutom se och höra en betydligt yngre Jacques Higelin spela piano och sjunga duett med Jane Birkin i en TV-inspelning från… ja, när kan det ha varit? På 70-talet, kanske.

Inget problem med franskan? Då kan nog också den här franska TV-intervjun med Jacques Higelin vara kul att se och höra.

Och om nu allt detta lockat till vidarelyssning – liten överkurs – så lyssna på dottern Izias rockiga och riktigt bra debutalbum. Finns på Spotify.

Baba Love är mitt favoritalbum med den sjungande och pianospelande sonen Arthur H. Också på Spotify.