Dödsfall uppges ske dagligen vid arenabyggena inför fotbolls-VM i Qatar. LO vill nu att Svenska fotbollförbundet ska trycka på för en förändring alternativt flytt av turneringen.

LO och fotbollförbundet träffades i dag. Facket vill att förbundet på nästa Fifa-möte ska kräva att arbetsförhållanden rättas till, eller att man helt enkelt omprövar beslutet att lägga fotbolls-VM i Qatar.

– Det är ju inte förrän 2022 så det finns tid att ändra sig, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som inte skräder orden när det gäller Qatar.

– Det verkar vara en riktig skurkstat. Det får du gärna citera mig på.

Gästarbetarna som arbetar med att bygga arenorna kommer främst från Indien och Nepal, och ländernas ambassader uppger att de dagligen får ta hand om kroppar från döda arbetare. Fackförbundet Byggnads har på plats bevittnat arbetsförhållandena som beskrivs som miserabla och livsfarliga.

Merparten av arbetarna fråntas dessutom sina pass så fort de kommer in i landet för att de inte ska kunna fly från arbetsplatserna.

Dödsfallen handlar främst om fallolyckor, men näst vanligast är hjärtattacker till följd av uttorkning. Arbetarna är lågutbildade och enligt Thorwaldsson lever många med en föreställning om att om man svettas beror det på att man druckit för mycket.

– Det är ju en informationsfråga. Sedan ska de inte arbeta under de varmaste timmarna men det struntar man i, säger han.

Karl-Erik Nilsson, fotbollförbundets ordförande, uttrycker också bestörtning över arbetsförhållandena. Han säger dock att Fifa redan är uppmärksammat på problemet och avser att undersöka saken närmare. Det svenska landslaget och förbundet anser han har ett begränsat ansvar.

– Genom att vi deltar i tävlingen riktas strålkastarljuset mot landet, men sedan måste det vara andra som tar myndighets- och politikeransvaret.

FAKTA: Fotbolls-VM

Fler problem för fotbolls-VM i Qatar 2022

Valet av VM-värd 2022 är kontroversiellt, framför allt med tanke på att VM spelas i juni—juli då det kan vara upp till 50 grader varmt i Qatar.
Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ordförande Sepp Blatter har nu anslutit sig till kritikerna och vill flytta VM till vintertid. Även Europeiska fotbollsförbundet vill se VM spelas under en svalare period på året. Australien, som också sökte VM 2022, vill bli kompenserad om VM flyttas till vintertid.
Fifa beslutade i början av oktober att skjuta upp beslutet om en eventuell flytt av VM till november.
VM-organisationen i Qatar lovar att ordna med luftkonditionering, inte enbart på arenorna utan även på träningsarenor, gångvägar och supporterområden.
(TT)