Ett samtal från företagshälsovården samma dag som en anställd sjukskriver sig ska minska sjukfrånvaron hoppas Ludvika kommun. Facket ser positivt på försöket.

Från och med i går kan kommunalanställda i Ludvika räkna med telefonsamtal från företagshälsovården om de blir sjuka. 650 anställda omfattas av en försöksverksamhet där de blir uppringda av en sjuksköterska samma dag som de sjukskrivit sig och även under sjukdag tre, sju och fjorton.

– Den anställda kan då få medicinska råd och hjälp när det gäller sin egen sjukdom eller om man är hemma för vård av sjukt barn. I en del fall kanske sjuksköterskan säger att om du tar en liten tablett så kanske du kan gå och jobba i alla fall, säger Anna Cederlöf, personalchef i Ludvika kommun, till tidningen Dala-Demokraten.

Ludvika har landets högsta sjukfrånvaro bland de kommunalanställda, uppger tidningen, och Ann Cederlöf hoppas att det nystartade försöket ska leda till att sjukskrivningarna minskar.

Hon betonar dock att det inte handlar om att stressa sjuka tillbaka till jobbet så att de smittar kollegor. Sjuksköterskan ska bara ge råd och kan inte beordra den sjuke att gå tillbaka till jobbet.

– Det här handlar inte om att vi ska jaga sjuka medarbetare. Okynnessjukskrivningar tror jag inte alls är vanliga, men däremot kan det förekomma att man tar någon dag för att det är stressigt på jobbet och att man inte orkar eller att man inte trivs med sitt arbete. Det är sådant som vi som arbetsgivare måste jobba med, säger hon.

Facket ser positivt på försöket. Marit Örngård, ordförande för Kommunals sektion i Ludvika, säger till Dala-Demokraten att det verkar vettigt att koppla in företagshälsovården tidigt.

– Dels verkar det vara en utmärkt bra tjänst att man kan ta kontakt med sjuksköterskan och få råd om man är hemma och vabbar barn. Dels är det bra att man faktiskt får kontakt med någon samma dag som man sjukanmält sig, så att det 
åtminstone är någon som bryr sig om att jag är borta, säger hon.

Hon tror inte att sjuka kommer att känna sig tvingade att gå tillbaka till jobbet, och hon tror inte heller att det är vanligt att anställda sjukskriver sig i onödan.

– Den som anmäler sig sjuk i dag är sjuk. Det är dyrt att vara sjuk, karensdagen svider i plånboken, säger hon till Dala-Demokraten.