oderydÄr det rättvist Cathrin Öderyd, processoperatör som sitter i IF Metalls klubbstyrelse i Aitikgruvan, att din arbetsgivare Boliden har fått Industrins jämställdhetspris?

– Ja, det tycker jag är helt rätt. Här satsas jättemycket på kvinnor.

Vad är det Boliden gör för jämställdheten?

– Ser till att anställa kvinnor och utmanar i en mansdominerad värld. Vågar satsa på kvinnor, men utan kvotering. Vi har fått våra jobb för att vi är kompetenta.

Vad har det fått för resultat – för gruvan?

– Vi har många kvinnliga truckförare, det finns kvinnliga elare och ingen höjer på ögonbrynen när underentreprenörerna är tjejer. Vi har nyss fått en ny chef för borrarna – en ung tjej som får chansen att visa framfötterna.

… och för dig själv?

– Jag har ju fått jobb! Och med ett jobb med så hög lön att det är lättare att leva jämställt hemma också. Det är inte självklart att jag ska stanna hemma med barnen bara för att jag är kvinna. Och det där märks förresten i hela samhället, här är det lika naturligt att männen stannar hemma.

 

Läs också Arbetets reportage från i LKAB:s gruva i Malmberget. Där berättar vi att LKAB, Boliden och Northland Resourses har tagit fram en gemensam vision för en jämställd gruv­industri:

Motivering

Så här motiverar Industrirådet utmärkelsen som Boliden fick i dag, måndag:

”Ett företag inom en av våra viktigaste basindustrier har genom medvetna satsningar fått kvinnor att bli bergarbetare och har ett smältverk med en majoritet kvinnor i ledningen. Det här är företaget som befordrar personal under deras föräldraledighet och tidigt tryckte på betydelsen av pappaledighet. Företaget spränger därmed inte bara berg, utan också många fördomar om gruvbranschen. Industrins jämställdhetspris 2013 går till Boliden.”