Människorna i Levice ska väl också leva.

Det är bara bittert att de ska göra det på Gävlebornas bekostnad.

Snart lägger Cloetta helt ned sin tillverkning av skumsvampar, Ahlgrens bilar och Läkeroltabletter i Gävle. 150 anställda har förlorat sina jobb.

Samtidigt har – givetvis – aktievärdet stigit rejält och ledningen fått ut jättebonusar.

I det här numret har vår reporter Mats Pejer besökt fabriken i Gävle och träffat medarbetare som lojalt hjälper arbetsgivaren in i det sista med omställningen. Bland annat utbildar de slovakerna som ska ta över jobben.

De oroar sig också för framtiden i hemstaden som redan tyngs av hög arbetslöshet.

Cloetta sparar många miljoner på att flytta godiset till Levice i södra Slovakien. Det är kanske ett helt adekvat beslut i en verksamhet som drivs med vinstkrav.

Det finns ingen anledning att tvivla på den moraliskt höga standard som Cloetta formulerar på sin hemsida.

Företaget är noga med att som arbetsgivare följa FN:s stadgar om mänskliga rättigheter, att ta hänsyn till miljön och att ha koll på att underleverantörerna behandlar sina anställda som människor. Och jag tror på det.

Det talas om ”hög integritet och moral” samt att ”ta ansvar för sina handlingar”.

Ändå – det gnager att företaget trots ”långdragna diskussioner” (enligt informationsdirektören) med fack och kommun inte förmår sätta undan en slant till vidareutbildning för dem som nu blir arbetslösa.

Det gjorde Ericsson när bolaget övergav Gävle.

Läkerol/Cloetta har verkat i staden i en herrans massa år, sponsrat Brynäs hockeylag och fått arenan döpt efter företaget.

Då kunde de ha lämnat snyggare.

Bonusarna till ledningen förresten – sådana har blivit vardag i arbetslöshetens Sverige.

Anders Eld har i veckans Arbetet gått igenom löneökningar under 2000-talets första tolv år.

Direktörerna och högt avlönade tjänstemän drar ifrån. Städare, grundskollärare och brevbärare har fått minst. Både i kronor och procent.

Tyvärr har fördelningen av resurserna blivit vardagsmat. Vem bråkar – och vem bryr sig om nu någon skulle få för sig att bråka?