Nej, det var knappast busschaufförstrejken som orsakade trafikkaoset till musikfestivalen Bråvalla utanför Norrköping i slutet av juni. För hur många personer med full festivalpackning kunde egentligen rymmas på den enda spårvagnslinje som var berörd? (Svaret vet alla som någonsin åkt spårvagn.)

Men visst kom strejken lägligt för arrangören, tyska FKP Scorpio, något att skylla på när den egna planeringen inte varit genomtänkt. Missat hade de också gjort i satsningen på rinnande vatten och toaletter, nybörjarfel som inte borde komma från en så rutinerad festivalarrangör. För det kan väl inte ha varit rent sparintresse som skapade bristen?

Musikfestivalsommaren har varit stormig. Borlänges Peace&Love satte sig i konkurs bara några veckor innan start, Hässleholms Siesta ställdes in med lika kort varsel. Hultsfredsfestivalen hade usel biljettförsäljning och flyttades till Stoxa, ett gammalt flygfält utanför Sigtuna, där FKP Scorpio hoppades – med klent resultat – att man skulle kunna marknadsföra den som en Stockholmsfestival.

Media försökte analysera det man kallade festivaldöden. Nu vill publiken leva bekvämt och bo på hotell när de går på festival, skrev storstadsjournalisterna (så gott som samtliga över 35 och med noll koll på 18-åringars längtan efter att med tunn plånbok leva festande lägerliv). Samtidigt glömde de ta reda på var Bråvalla och Stoxa egentligen låg – långt utanför stadskärnor, knappast bekvämt gångavstånd till hotellsängar och restaurangkäk.

Turbulensen till trots, död är knappast festivaltanken – med eller utan tält. Storfestivaler som Way out West och Sweden Rock blev slutsålda även i år, så också Bråvalla och mellanformatets Emmaboda, och lilla mediahajpade Gagnefsfestivalen Skankaloss.

Men ur kaos föds också nytt. I Hultsfred drog entusiasterna ihop ett alternativ till den flyttade Hultsfred Stoxa och kallade sin festival This is Hultsfred. I betydligt mindre skala än i glansdagarna, men med hjärtat den ursprungliga Hultsfredsfestivalen startade från. Och kanske är det där en lösning finns. Gå tillbaka till grunden och börja om. För det behövs festivalalternativ som inte är som korvfabriker. Peace&Love – hörde ni?

Anita Boberg

Läs också:

Martin Röshammars analys inför festivalsommaren, publicerad i Arbetet 14 juni, kommer i måntt och mycket till samma slutsatser.