tomteHedersrektor för tomteskolan i Hongkong, vad betyder det, Sivert Svensson från Gällivare?

– Ja, jag vet faktiskt inte, det är nästan lite svårt att begripa. Men skolan verkar väldigt seriös och jag har förstås tackat ja. De verkar väldigt intresserade av svenska tomtetraditioner där i Hongkong.

Dina erfarenheter i tomtesammanhang?

– Tja, 50, 60 år ungefär. Började i familjen en gång i tiden och sedan har det växt allteftersom och nu är det hela Gällivare som gäller. Och sedan 20 år ordnar vi Santa Claus wintergames på torget. Det blir mästerskapstävlingar i olika idrotter – som renkapplöpning, tomtekaraoke och grötätning – och så utses årets tomte.

Räknar du med många asiatiska tomtestudenter i Gällivare?

– Vet inte, det här är ju alldeles nytt. Men de säger att tomtarna måste få praktik – så man kan väl tänka sig att de kommer i samband med vinterspelen, säger Sivert Svensson som tillsammans med tomtemor Wega är på väg mot Arlanda för vidare färd till årets världskongress för tomtar som hålls i Tokyo.