En receptionist vid ett hotell i Stockholm förlorade sin fasta anställning då arbetsgivaren fick veta att hon var gravid. Nu begär Hotell- och restaurangfacket central förhandling.

Kvinnan började i november 2011 på en provanställning som sträckte sig en bit in i maj 2012. Men eftersom hon väntade barn i mitten av månaden gick hon på föräldraledighet redan den 1 maj. Vid ett möte med personalen önskade chefen henne välkommen tillbaka efter ledigheten.

I maj 2013 skulle kvinnan börja arbeta igen – men strax dessförinnan, i början av april, har arbetsgivaren plötsligt ändrat sig. Receptionisten är inte längre välkommen. Hennes chef har nämligen fått veta att hon är gravid på nytt.

– Du har ändrat förutsättningarna. Det måste du väl förstå att jag inte kan ge dig en anställning när du har blivit gravid igen, säger chefen på en ljudupptagning av samtalet som kvinnan gjorde med sin mobiltelefon.

Lite senare, i slutet av april, ringer arbetsgivaren på nytt och erbjuder en fyra månader lång anställning i receptionen på ett annat hotell. Men kvinnan tackar nej, medveten om att hennes provanställning inte har sagts upp, och därför har övergått i en tillsvidareanställning. Att skriva under det tillfälliga kontraktet vore att avstå från denna.

– När kvinnan kom till hotellet den 1 maj fick hon höra att hon inte fanns med på schemat, eftersom hon inte var anställd längre, berättar Peggy Nyholm, ombudsman vid Hotell- och restaurangfacket (HRF).

HRF:s avdelning i Stockholm har förhandlat med arbetsgivaren utan att nå någon uppgörelse. Facket har därför kallat till central förhandling med arbetsgivarorganisationen Visita den 26 september.