Jan HammarlundReleasekonserten började med att Jan Hammarlund och delar av bluegrassgruppen Spinning Jennies körde några översatta låtar av/från Carter Family. Det påminde mig om att första gången jag hörde Janne på scen (redan 1970) så framträdde han under namnet Maces Spring (countryfamiljen Carters hemby i Virginia). De förenas i kärleken till USA:s folkliga countrytradition och därför passar det bra att musiker från just Spinning Jennies kompar på Jan Hammarlunds nya CD med gamla svenska sånger: folkvisor, skillingtryck och litterära visor. Historia, liv och politik lyfts fram i t ex ”Äktenskapsgrälet”, ”Liten Karin”, ”Emigrantens avsked”, ”Kata Dahlström” och ”Smålandsvisan” – den sistnämnda en tidig svensk visa om homosexuell kärlek. Tempot har tagits ner, dels för att texterna ska nå fram men nog också för att ge plats åt Jan Hammarlunds skönsjungande folksång. Inte tänkt på det förut – men hans höga röstläge bör väl vara influerat av manliga bluegrassvokalister med ljusa röster?

Bengt Eriksson

 

Veckans CD

Löst folk

Artist: Jan Hammarlund
Skivmärke: Skördemåne

Jan Hammarlunds nya album Löst folk finns på Spotify.

Kulturnyheterna på SvT gjorde en intervju med Jan Hammarlund inför släppet av albumet Löst folk. Här kan man se och höra intervjun.
Kulturnyheterna har också gjort en musikvideo till ”Smålandsvisan”. Här finns den.

Så fort en artist står på scenen så filmas numera framträdandet av någon mobilkamera och så hamnar det på YouTube nästan innan artisten hunnit ner från scen. Så här lät det t ex när Jan Hammarlund och delar av Spinning Jennies framförde ”Äktenskapsgrälet” på releasekonserten för albumet Löst folk (inspelat i förra veckan på Stallet i Stockholm).

Och här kan man se och höra Jan Hammarlund sjunga två sånger av Carl Jonas Love Almquist, ”Häxan i Kung Karls tid” och ”Azouras vandringssång”, på releasekonserten för nya albumet.

Det finns många inspelningar på YouTube från releasekonserten. Så här kunde det låta när Jan Hammarlund/Spinning Jennies inledde med att spela några låtar av/från Carter Family (och i det här fallet också bluesjazzsångerskan Ma Rainey).

Även bluegrassgruppen Spinning Jennies är aktuella med nya albumet Sista sommaren. Ett par av låtarna från albumet – ”Var finns den plats (där själen får ro) och Hur kan jag va glad” – finns på Spotify.
Bandets förra album, Det våras för Werther, finns också på Spotify.

Spinning Jennies gjorde en musikvideo till ”Den som jag en gång var”, en av låtarna på förra albumet. Se och hör på YouTube.
På YouTube finns också mängder med inspelningar av Spinning Jennies på scen. Bl a när bandet framför ”Du sover när jag går” – en låt från nya albumet – på Mosebacke i april 2013.
Och här – också på YouTube – kan man se och höra en av Spinning Jennies politiska svenska bluegrasslåtar, ”Flexibel”, i en inspelning från 2012.

Jan Hammarlunds förra album – med egna politiska sånger – hette Röda linjen. Också det finns på Spotify.

Ska väl avsluta med vad som nog är Jan Hammarlunds mest kända sång. Nämligen ”Jag vill leva i Europa”, här i en live-inspelning från 1983.