Kristinebergsgruvan utanför Lycksele.

Foto: Erland Segerstedt

Tre personer var försvunna efter en kraftig brand i en gruva utanför Lycksele. Först efter flera timmar kunde de hittas.
– De var medtagna, men vid liv, säger Jan Fransson, räddningschef i beredskap för Lycksele.

Vid lunchtid på söndagen kom larmet om att en brand med kraftig rökutveckling brutit ut på 1 000 meters djup i Kristinebergsgruvan som ägs av Boliden.

Inne i gruvan fanns 22 personer som inte kunde ta sig ut. Av dem hade 19 sökt skydd i räddningskammare, men två av Bolidens rökdykare och en gruvarbetare saknades.

Räddningstjänsten i Lycksele kunde släcka branden som startat i en kompressor och sökandet efter de tre saknade fortsatte.

Först efter några timmar kom beskedet om att de hittats.

De två rökdykarna från Boliden hittades i en räddningskammare. Gruvarbetaren som saknades hade klarat sig genom att lägga sig ner på marken och förse sig själv med frisk luft.

– Han har haft en väldig sinnesnärvaro och vetat hur han ska bete sig. Enligt de uppgifter jag har fått kom han gående för egen maskin, säger Mats Pettersson, kommunikationschef vid Bolidengruvor.

De två rökdykarna flögs till sjukhus med ambulanshelikopter och den tredje mannen kördes dit med ambulans för att kontrollera så att de inte fått rökskador.

När TT talar med Mats Pettersson vid 18-tiden är alla gruvarbetare uppe ur gruvan.

– Det pågår debriefing med dem nu, säger han.

Svenska gruvor räknas som säkra.

– Man mäter antalet olyckor per arbetade timme och där personer fått uppsöka vård. Tittar man på den statistiken är de svenska gruvorna bland de säkraste i världen, det är ingen tvekan om det, säger Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Han säger att en brand i en underjordsgruva är bland de allvarligaste tillbuden som kan inträffa.